Vit skogsaster, Aster divaricatus

Detta växtporträtt har skrivits till en artikelserie i Tidskriften Landskap. Artikeln publicerades i nr 7 av tidningen 2016.

Tidskriften Landskap är en branschtidning som skriver om inspiration, kunskap och design i utemiljöer.

 

 


Vit skogsaster – ett hav av lysande små stjärnor

Astrar tillhör höstens sortiment med traditionellt färgglada sorter. Men medvetenheten om småblommiga sorter i ljusa färger ökar och en stjärna bland dem är den vita skogsastern.

Aster betyder stjärna och beskriver blommorna perfekt när de slår ut. Efterhand blir mitten klart gul och övergår ofta till gulröda toner.

Till höstens mustiga färgskala i lila och vinrött har höstastrar alltid haft en given plats tillsammans med krysantemum och kärleksört. Men det finns så mycket mer att glädjas åt från den stora asterfamiljen. Många arter av aster växer vilda jorden runt och de trivs oftast storartat i våra trädgårdar.

Den vita skogsastern, Aster divaricatus, är ett ypperligt exempel på detta. Från att växa vilt i östra Nordamerika i lövskog och längs väggrenar, trivs den lika bra att odlas i trädgårdar i hela Sverige i både sol och skugga. Den växer bra i de flesta trädgårdsjordar, men det är få perenner som blommar så villigt och klarar av det svåra läget torrt och skuggigt som vit skogsaster. Till och med som undervegetation under buskar och träd klarar den konkurrensen och frodas.

Aster kommer från grekiskan och betyder stjärna. Divaricatus betyder att den breder ut sig. Det vetenskapliga namnet Aster divaricatus är synonymt med det nyare namnet Eurybia divaricata.

Moln av små blommor

I augusti börjar de talrika vita stjärnlika blommorna att slå ut. Till en början har de en gul knapp i mitten som efterhand mörknar och kan få lätta röda toner. Blommorna blir också större och kan få en violett rodnad.

Fjärilarna älskar den och med sina nästan svarta grenar övergår den under senhösten till luftiga fröställningar som är lika vackra när frosten nyper till. Fröställningarna är till stor glädje för trädgårdens småfåglar. Låt den gärna vara en vacker vintersiluett som inte klipps förrän senvintern.

Aster divaricatus är en vacker vintersiluett med sina luftiga fröställningar tillsammans med gräs när snön kommer.

Med sina 50 centimeter är den fantastiskt stabil och kompakt och behöver inget stöd. Den vita skogsastern är tålig och frisk och en fördel är också att varken kaniner eller rådjur har den som sin favorit. Precis som många andra astrar är den en bra snittblomma och blir speciellt fin i lite vildare buketter.

Lätt att sällskapa med

Vit skogsaster smälter väl in på den plats som den tilldelas. I woodland är den naturligtvis perfekt men även i vanliga blommiga perennrabatter väver den ihop färgrika partier. Den kan med fördel planteras i framkanten.

De kraftigt gröna bladen startar tidigt på säsongen och fyller bra. Vit skogsaster blir också fin i höstkrukan då den blommar länge. Förutom att den passar bra med tidigblommande perenner som Helleborus eller lökväxter gör den sig fint med våra populäraste marktäckare som Brunnera, Epimedium, Geranium, Tiarella och Waldstenia. Passar också fint med mörkbladiga växter som Ajuga, Heuchera och Hylotelephium.

Trädgårdsinspiratören Gertrude Jekyll hade Aster divaricatus som en av sina favoriter och kombinerade gärna den med vårblommande bergenia för kontrastens skull. Här hemma ser vi vit skogsaster allt mer i offentliga rabatter liksom andra småblommiga astrar som till exempel Aster macrophylla ’Twilight’ och Kalimeris incisa ’Madiva’.

Vi är många som uppskattar dess fantastiska rikblommighet. Så även Hannu Sarenström som genom åren pratat varmt för den vita skogsastern som utsågs till Årets Perenn 2015.