Tuvrör, Calamagrostis acutiflora

Detta växtporträtt har skrivits till en artikelserie i Tidskriften Landskap. Det publicerades som det femte porträttet i serien i nr 6 av tidningen 2014.

Tidskriften Landskap är en branschtidning som skriver om inspiration, kunskap och design i utemiljöer.

 

 

Populär både som solitär och i stora perennaplanteringar

Om man ska ha bara ett prydnadsgräs i rabatten så ska man välja brokbladigt tuvrör. Mycket härdigt, lättodlat och vackert startar det tidigt på våren för att sedan lysa upp med sina fontänliknade strån till midsommar. Vipporna finns kvar hela hösten för att bli en fin vintersiluett till vintern.

Eftersom gräsen är en stor familj med upp emot 10 000 arter så är variationen enorm och det finns gräs för alla situationer. I mitten av 90-talet började användning av prydnadsgräs ta fart i Sverige när Stefan Mattson tillsammans med den holländske plantskolemannen Piet Oudolf gjorde Drömparken i Enköping. Samtidigt inspirerade Peter Gaunitz till naturlika planteringar i Sävsjö, där låga och höga prydnadsgräs gavs ett större utrymme. Gräsens form och struktur gör att de fungerar sammanbindande mellan blommande växter. Lättskötta ytor fick allt större fokus och istället för att plantera ettåriga blommor eller så gräs planterades perenner och prydnadsgräs.

I den Enkla Trädgården på Slottsträdgården Ulriksdal som ska vara skötselfri så långt som möjligt valde man att ha med Calamagrostis acutiflora 'Overdam'.

I den Enkla Trädgården på Slottsträdgården Ulriksdal som ska vara skötselfri så långt som möjligt valde man att ha med Calamagrostis acutiflora ’Overdam’.

Brokbladigt tuvrör startar tidigt på säsongen och passar fint i kruka.

Brokbladigt tuvrör startar tidigt på säsongen och passar fint i kruka.

 

Tuvrör ger tidig grönska

Calamagrostis acutiflora är en naturlig hybrid mellan de vildväxande arterna bergrör och piprör. Tuvrör är ett av de bästa prydnadsgräsen som med sin tidiga grönska och upprätta växtsätt är vacker året om och som växer villigt utan att ta över en plantering eftersom den inte frösår sig. De blommar med bruna vippor runt midsommar med starka strån som ofta står kvar över vintern. Sorten ’Karl Foerster’ är vanlig och högst, 190 cm med vippor, ’Overdam’ är lite lägre, 160 cm och med vitbrokiga blad ger den ett ljust intryck som passar fint med mörkbladiga perenner och växter med mycket färg. Båda sorterna får gul höstfärg och då kan det vara svårare att särskilja dem. Användningsområdet är stort och brokbladigt tuvrör är fin i kruka under våren när de tydliga vitstrimmiga bladen ger en fräsch kontrast.

Lika fantastisk är den på stora ytor när det behövs en robust växt som skapar kontrast under året. Till och med på takodlingar där miljön är tuff med både torka och blåst har tuvrören visat sig klara sig fint. Våren 2012 planterades köpcentret Emporias 27000 kvadratmeter stora takträdgård där tuvrör har gjort stor succé. Trots olika växtsäsonger med både kalla och fuktiga vintrar, blåst och torka vajar de snyggt, inramade av blommande torktåliga perenner och sedumtak, nu när hösten närmar sig.

Tuvrörets härdighet kommer väl till pass på köpcentret Emporias takträdgård.

Tuvrörets härdighet kommer väl till pass på köpcentret Emporias takträdgård.

’Overdam’ en naturlig mutation

En av 1900-talets ledande trädgårdspersonligheter Karl Foerster från Tyskland var tidigt en varm förespråkare för höga prydnadsgräs och har gett namn till sorten Calamagrostis acutilora ’Karl Foester’ som länge var den klart vanligast förekommande. I Danmark startades Overdams planteskole 1943 och när sonen Poul Petersen tog över företaget 1979 blev det efterhand alltmer gräs som producerades. Idag är det Skandinaviens förnämsta grässpecialist med utmärkelser och flera egna framtagna grässorter varav Calamagrostis acutiflora ’Overdam’ är den mest spridda.Det brokbladiga tuvröret hittades som en spontan mutation bland ’Karl Foester’ 1981 och redan 1985 vann det guldmedalj. Calamagrostis acutiflora ’Overdam’ har fått en mycket stor spridning i Europa och ännu större i USA där den också marknadsförs av Prowen Winners.

På Overdams Plantskole i Danmark kombineras Calamagrostis acutiflora 'Overdam' med Echinacea 'Magnus'.

På Overdams Plantskole i Danmark kombineras Calamagrostis acutiflora ’Overdam’ med Echinacea ’Magnus’.

Lämna ett svar