Trebladspira, Gillenia trifoliata

Gillenia, trebladspira

Öppna porträttet som en PDF.

Detta växtporträtt har skrivits till en artikelserie i Tidskriften Landskap. Det publicerades som det sjätte porträttet i serien i nr 7 av tidningen 2014.

Tidskriften Landskap är en branschtidning som skriver om inspiration, kunskap och design i utemiljöer.

 

 

Blommig fägring för skuggan

trebladspira

Under sommaren liknar gillenians många små vita blommor en svärm av fjärilar.

Gillenia har ett stort värde på hösten då den bjuder på fantastiska färger i gulröda nyanser och röda bär.

Gillenia har ett stort värde på hösten då den bjuder på fantastiska färger i gulröda nyanser och röda bär.

Likt en svärm av små vita fjärilar blommar gillenian under sommaren för att sen ge en fantastisk höstfärg med röda frukter och ett bladverk i gulröda nyanser.

Med sina små skira och luftiga blommor kan man lockas att tro att Gillenia trifoliata är en ny exotisk skönhet som behöver extra omvårdnad. Istället är detta en perenn som fick sitt namn redan på 1700-talet av Carl von Linne och som när den väl är etablerad är robust, förhållandevis härdig och långlivad.

Gillenia eller trebladspira som den också kallas på svenska, är en perenn med buskigt växtsätt vilket kan vara svårt att tro när man ser de små tunna plantorna som planteras. Eftersom den växer långsamt är det lätt att missbedöma dess växtkraft som blir tydlig först när de är etablerade efter några år. Men då har den ett stabilt växtsätt, sprider sig inte direkt utan behåller sin plats på ett fint sätt i rabatten. Höjden är 80 cm men kan bli lite mer om den får bra betingelser. Gillenia trivs bäst i djup, humusrik, genomsläpplig jord, som är fuktighetshållande men är tolerant bara den får viss fuktighet.

Gillenia i Mästarrabatten två år i rad

Sedan 2006 har det lanserats en rabatt som ritats av svenska trädgårdsprofiler under namnet Mästarrabatten. Bakom projektet står GRO Plantskolor, svenska detaljister och producenter av buskar, träd och perenner. Tanken är att presentera rabatter för olika ståndorter och användningsområden.

I skuggan av ett träd av Maria Arborgh 2012 valdes Gillenia trifoliata tillsammans med andra lättskötta perenner utifrån form, bladfärg och struktur. Bladverkens skiftningar och att de kontrasterar mot varandra gav spänning och liv åt planteringarna och blomning blev en extra bonus. Gillenians livliga gröna bladverk och det runda fina buskliknande växtsättet passar fint tillsammans med Geranium, Hosta, Epimedium, Hemerocallis, Aruncus med flera.

Året därpå 2013 blev Mästarrabatten något så ovanligt som en geografisk plantering. I Peter Gaunitz Vedlund – den dynamiska dungen, har alla växter hämtats från östra Nordamerikas lövskogsregion. Här finns karaktärsväxter för området, som amerikansk strimlönn, fjärilsazalea, kanelsafsa, ljuvligt doftande blåflox och gillenia. Växtvalet är gjort för att det ska vara vackert året runt. På våren finns Phlox stolonifera och Phlox divaricatus fantastiska blomning i vitt, blått, rosa och vinrött i många olika sorter. Under sommaren tar gillenian vid tillsammans med olika sorter Geranium maculatum och under höst och vinter fortsätter gillenan att skapa färg och form tillsammans med Lunaria annua, vilken blir en fin vintersiluett.

trebladspira

Gillenia växer långsamt men blir stor och stabil när den etablerat sig och används med fördel till att binda samman rabatter och färgglada perenner.

En bra sammanbindare

Många perenner får sin starka karaktär av iögonfallande blommor eller bladverk i klara färger. Men för att skapa harmoniska rabatter kan man inte ha enbart solister i med starka färger för då kan intrycket bli rörigt och tröttande. Vi behöver de växter som mjukar upp övergångar i färgskalor och som binder samman olika växter till en helhet. Gillenia trifoliata är ett fint exempel på detta och passar därför bra med andra mellanhöga färgglada perenner. Den är också snygg med Echinacea i olika starka färger och med böljande gräs.

Lämna ett svar