Trädgårdsnäva, Geranium Rozanne

Detta växtporträtt har skrivits till en artikelserie i Tidskriften Landskap. Det publicerades i nr 5 av tidningen 2015.

Tidskriften Landskap är en branschtidning som skriver om inspiration, kunskap och design i utemiljöer.

 

 


Geranium Rozanne – århundradets växt

Starkväxande med extremt stora blåvioletta blommor som villigt blommar ända fram till sent på hösten. Det är egenskaper som på kort tid har gjort Geranium Rozanne till en lysande stjärna i trädgårdsvärlden.

Det behövs inte många plantor i rabatten för att få ett bra blickfång. Denna rabatt planterades 2007 med Geranium Rozanne tillsammans med gräs, daggkåpa och anisisop.

Det är svårt att prata om intressanta perenner utan att nämna Geranium Rozanne. Korrekt vetenskapligt namn är Geranium ROZANNE ’Gerwat’. Det finns nävor för nästan alla lägen och med sin stora mångfald med färg och form passar Geranium i de flesta rabatter. Sedan Geranium Rozanne kom ut på marknaden har den snabbt blivit en våra bästa nävor.

Medlemmarna i Perennagruppen, företag som yrkesmässigt odlar perenner i Sverige, producerade under 2013 mer än 75000 stycken Geranium Rozanne, något som gör den till en av de allra största sorterna.

Den har fått flera utmärkelser både i England och USA och år 2008 utsågs den till årets perenn i USA. Men den finaste av alla tänkbara utmärkelser fick den för två år sedan när Chelsea Flower Show firade 100 års jubileum och Geranium Rozanne röstades fram till att vara århundradets växt.

Här blir Geranium Rozanne ett blått hav i en rondell tillsammans med andra perenner som kärleksört, kantnepeta och gräs.

Ett hav av blå blommor

Vad är det då som gör den bättre än alla andra blå Geranium? Rozanne är fantastisk med sitt utbredda, marktäckande växtsätt och rika blomning ända från juni till oktober. Det är få perenner som kan skapa så iögonfallande färgprakt under hela sommarperioden att de kan tävla med de ettåriga växterna.

Blommorna är stora blåvioletta med vitt centrum och plantorna blir ungefär 60 cm höga. Höjden beror dock på hur mycket utrymme varje exemplar får. De väver gärna in andra växter och de kan nästan bli lite av en klätterväxt och blir då gärna högre. Rozanne trivs bäst i medelfuktig jord och sol till halvskugga men är relativt tålig, men önskar gärna väldränerat läge på vintern.

Den tillhör inte de växter som startar snabbt på våren men fram i maj är bladverket grönt och blir gärna lite marmorerat med ljusgröna inslag. När blomningen sätter fart i juni blir det snabbt ett helt hav med blå blommor.

De stora blåvioletta blommorna gör Geranium Rozanne unik.

Denna trädgårdsnäva är starkväxande och en perfekt marktäckare. För att blomma år efter år kan den behöva bra med näring.

DNA avgjorde Rozannes framtid

Framgångssagan om Geranium Rozanne började i Somerset hos pensionärsparet Rozanne och Donald Waterer. De upptäckte en självsådd näva med större blommor och kraftigare blad än deras andra nävor. Ursprunget lär vara en korsning av två nävor som härstammar från Himalaya, nämligen Geranium himalayense och Geranium wallichianum ‘Buxton’s Variety’.

Adrian Bloom från Blooms of Bressingham fick äran att introducera denna intressanta nyhet på marknaden och den syntes första gången år 2000 på Chelsea Flower Show. Under några år kom det många nya intressanta Geranium såsom den mörkrosa ’Pink Penny’, blåvita ’Sweet Heidy’ och även den blåvioletta sorten ’Jolly Bee’ i samma färgskala som Rozanne.

Under flera år såldes både Rozanne och ’Jolly Bee’ med stor framgång och åsikterna var många om de var helt identiska eller bara snarlika. Till slut avgjordes det hela i domstol genom test av DNA där det visade sig att de var från samma klon. Så från 2010 är det enbart Geranium Rozanne som får säljas.