Sockblomma, Epimedium

Detta växtporträtt har skrivits till en artikelserie i Tidskriften Landskap. Det publicerades i nr 1 av tidningen 2015.

Tidskriften Landskap är en branschtidning som skriver om inspiration, kunskap och design i utemiljöer.

 

 


En delikat marktäckare

De sirliga sockblommorna är vackra marktäckare för den lilla exklusiva trädgården men även i lite större woodlandplanteringar är de robusta och lättskötta.

När vi ska anlägga en växtmiljö är det viktigt att tänka på att vilka växter som är bättre än andra på att täcka marken på ett vackert och lättskött sätt.

Klipp gärna bort de gamla bladen i februari för att få njuta av det nya fräscha bladverket när blomningen kommer. Sorten på bild är Epimedium versicolor ’Sulphureum’.

Sockblomman, Epimedium är en något långsam marktäckare vid etablering jämfört med en del av de mer invasiva marktäckarna. I gengäld håller den formen bra i rabatten, kräver ytterst lite skötsel och har delikata blommor i många olika färger beroende på art och sort.

Tidigt på våren när tjälen släpper kan det gamla bladverket klippas ner för att släppa fram de tidiga skira blomstänglarna. Blommorna passar bra i vårens första bukett då det är en utmärkt snittblomma.

Under sommaren är bladverket en tät, välordnad matta där ogräsen inte har en chans att tränga igenom. Etablerade sockblommor är robusta och klarar till och med av att tränga ut svåra ogräs som kirskål. Så trots sitt spröda utseende med blad på tunna stjälkar, är det en både tålig och frisk perenn.

Marmorerat bladverk skapar liv

Sockblommans marmorerade bladverk gör sig fint även i januari när få andra perenner lyser upp rabatten.

Det unga bladverket är ljusgrönt eller bronsfärgat tidigt under våren beroende på sort och står sedan vackert hela säsongen långt in på vintern. Blir inte vintern för lång kan sockblomman räknas som vintergrön.

De blir 20 -30 cm höga och växer gärna i grupper. Sockblommans vackra bladverk i mörkt grönt förgyller planteringar genom sitt livfulla intryck när en del blad marmoreras i rött och brons speciellt på vår och höst. De passar perfekt i halvskugga till skugga och är torktålig om jorden inte är rent för genomsläpplig. För att växa allra bäst behövs mullrik jord och är därför ypperlig som undervegetation i woodland och under träd.

Många användningsområden

Det är också mycket vackert att använda Epimedium som kantväxt som de gjort i Sissinghurst i England med sorten Epimedium grandiflorum ’Lilafee’.

Eftersom sockblommor passar bra på många lägen blir den fin tillsammans med många andra växter. I naturlika planteringar binder sockblomman ihop prydnadsgräs, ormbunkar och låga rhododendron till en fin lugn miljö medan den fungerar lika bra i blommiga rabatter där den tillför tidig fägring med sin blomning. I den lilla japanska trädgården visar Epimedium upp sin vackra bladform.

Nya sorter för framtiden

För några årtionden sen var sortimentet av sockblommor begränsat. Det är fortfarande ett fåtal trygga trotjänare som används vid planteringar i Sverige så som Epimedium versicolor ’Sulphureum’ eller Epimedium x perralchicum ’Frohnleiten’. Båda dessa växer bra, håller bladen länge under säsongen och blommar i gult. Men många nya spännande sorter är på gång.

I USA finns det uppskattningsvis över 300 olika sockblommor, så det blir inte lätt att välja.

Många av de nyare sorterna blommar rikligt i klara färger medan andra har fantastiskt vackra bladverk och växer bra. Epimedium grandiflorum ’Lilafee’ är en etablerad sort som är ett bra exempel på detta. Med sina stora lavendellila blommor svävande likt orkidéer ovan sitt bladverk är den en fantastisk syn på våren.

Epimedium grandiflorum ’Lilafee’ skapar ett blomsterhav med sina stora lavendellila blommor i maj.