Röd solhatt, Echinacea purpurea ’Magnus’

Detta växtporträtt har skrivits till en artikelserie i Tidskriften Landskap. Artikeln publicerades i nr 5 av tidningen 2016.

Tidskriften Landskap är en branschtidning som skriver om inspiration, kunskap och design i utemiljöer.

 

 


Echinacea purpurea ’Magnus’ – En svensk favorit

År 1998 blev Echinacea purpurea ’Magnus’ årets perenn i både USA och Sverige. En av få svenska perenner som spridits världen över och som fortfarande är lika populär.

Det är en tålig perenn som trivs med sol och torka, blommar hela sommaren med stora blommor i varma färger och är lätt att kombinera med andra växter. Det är inte konstigt att röd solhatt eller röd rudbeckia som heter på svenska, är så populär.

Röd solhatt tillhör inte de perenner som startar tidigt på våren. Men när vi kommer fram i juli börjar en fantastisk blomning som sträcker sig långt in på hösten. Den ger också fina siluetter och uppskattas av småfåglar vintertid. De upp mot tolv centimeter stora blommorna har ett karaktäristiskt upphöjt mittparti skimrande i brunrött som omringas av färgglada ceriseröda blomblad, vilket ger en sällsynt färgkombination.

Röd solhatt är en gammal medicinalväxt från de amerikanska indianerna . Men Echinacea purpurea ’Magnus’ är framförädlad i skånska Påarp av Magnus B Nilsson, Landsbergs Perenner.

Echinacea kommer av grekiskans echinos som betyder igelkott och syftar på blomdiskens taggiga fjällspetsar. På engelska heter den Cone flower. Idag när vi värnar om pollinerande insekter är röd solhatt av stor vikt. De enkla sorterna, av röd solhatt som ’Magnus’ tillhör, är populära och enkla att pollinera för vilda humlor och bin.

Prärieväxt från skånska Påarp

De stora prästkrageliknande blommorna i starka färger attraherar pollinerande insekter som fjärilar och bin.

Echinacea purpurea ’Magnus’ har en spännande historia med ursprung från den amerikanska prärien där indianerna använde den som läkeväxt mot förkylningar och andra infektioner. Nybyggarna tog med den till Europa och i slutet av 1800-talet var den vanlig som prydnads- och medicinalväxt. Förädlingsarbetet tog fart i Tyskland på 1960-talet men det var i skånska Påarp hos Landsbergs Perenner som Magnus B Nilsson efter tio års förädlingsarbete 1984 började marknadsföra sorten ’Magnus’.

Med sina starka färger, utstående kronblad och stabila växtsätt är den idag en klassiker. I sortförsök i engelska Wisley Garden var det den enda frösådda sorten som belönades med utmärkelsen Award of Garden Merit, AGM. Denna solhatt blev så populär att det till och med blev svårt att få fram tillräckligt med frö.

Trots att det har blivit en explosion av nya meristemförökade sorter i allehanda färger, fortsätter vår egen Echinacea purpurea ’Magnus’ att vara populär både i Sverige och utomlands. Den är en robust, prisvärd och frisk röd solhatt.

Många goda grannar

Som den prärieväxt den är önskar ’Magnus’ värme och ljus för att blomstra för fullt. I rabatter med täta bestånd kan den ibland på en tynande tillvaro. Men får den bara tillräckligt med ljus och väl dränerat är den tålig och klarar de flesta av jordar och blir normalt en meter hög.

Eftersom den är torktålig är den en kandidat för rondeller och andra stadsmiljöer, gärna tillsammans med gräs som ger en vildare karaktär. Även om den har en stark färgsättning går det utmärkt att kombinera med blå blommor som Salvia, Echinops och Nepeta. Det blir fina kontraster både i färg och form.

Tillsammans med gräs och Salvia får röd solhatt sin rätta karaktär som den prärieväxt den ursprungligen är. Här i en nyplanterad rondell i Skåne.

Är det tänkt att röd solhatt ska få stå i blickfånget kan vita eller gula blommor som Alchemilla mollis eller Anaphalis triplinervis passa perfekt. Det är också vackert att sätta många olika sorters röda solhattar tillsammans i en färgskala efter tycke och smak.