Löjtnantshjärta, Lamprocapnos

Detta växtporträtt har skrivits till en artikelserie i Tidskriften Landskap. Det publicerades i nr 4 av tidningen 2015.

Tidskriften Landskap är en branschtidning som skriver om inspiration, kunskap och design i utemiljöer.

 

 


Valentine – en färgstark löjtnantshjärta

VALENTINE har liksom de andra Laprocapnos spectabilis stora delikata hjärtformade blommor. Blomfärgen är vackert röd.

Löjtnantshjärtan i rosa eller vitt hör våren till. Med sina hjärtformade blommor är den en klassiker i svenska trädgårdar. Med klart lysande röda blommor är den nya sorten Valentine varmt välkommen.

Löjtnantshjärta är en av de vanliga välkända perenner som många av oss lärde namnet på redan i mormors trädgård när vi var små. De stora delikata hjärtformade blommorna är som små konstverk och det är ingen slump att de på engelska benämns som “blödande hjärtan”. Någon gång under slutet av 1800-talet kom den till Sverige.

Det sägs att Carl von Linné var mycket intresserad av denna växt men aldrig lyckades få se den. Däremot mottog han ett herbarieexemplar av löjtnantshjärta av en rysk adelsman som idag finns bevarat i London.

Kärt barn har många namn och så också denna växt. Under många år gick den under namnet Dicentra spectabilis men Lamprocapnos spectabilis är det namn som bör användas idag då undersökningar har visat att de inte är nära släkt med övriga ”hjärtan”.

Röda blommor och mörkt bladverk

Med sitt mörkt gröna bladverk och anslående röda blommor blir VALENTINE en riktigt bra nyhet som verkligen särskiljer sig från den vanliga rosablommande sorten av löjtnantshjärtat. Detsamma gäller för den vitblommande sorten ’Alba’ som förutom att den har rent vita blommor har ett bladverk som är ljust limegrönt. Det gör att alla tre sorterna kompletterar varandra fint.

VALENTINE är växtvillig och har ett fint och kompakt växtsätt och blir 70-80 cm hög. Den blommar på försommarn och passar bra i woodland.

Idag när många nyheter i ärlighetens namn många gånger är rätt snarlika andra sorter är det glädjande att kunna säga att detta verkligen är en sort som uppfyller förväntningarna även i verkligheten. Inga photoshopade bilder här inte. Förutom färgen på blommorna är bladverket på VALENTINE också färgstarkt med mörkt rödviolett nyans när de tidigt på våren tittar fram för att sedan övergå i allt mer mörkgrönt ju större växten blir. Blir det lite tuffa frostnätter kan de bli lite bleka men återhämtar sig.

Bladverket på VALENTINE är färgstarkt när det tittar fram tidigt på våren med mörkt rödviolett nyans.

Upptäcktes i Kanada

År 2005 var året när de första plantorna av de röda löjtnantshjärtat upptäcktes i Kanada av Phyllis och Lyle Sarrazin. Den har funnits på svenska marknaden några år och det är inga problem att få tag i plantor. Den är växtvillig och har ett kompakt och bra växtsätt och blir 70-80 cm hög. Det helt korrekta vetenskapliga namnet är Lamprocapnos spectabilis VALENTINE ‘Hordival’.

VALENTINE är alltså inte sortnamnet utan ett handelsnamn. Men i praktiken blir det ändå det som vi använder. Liksom alla andra löjtnantshjärtan blommar den i försommartid i maj till juni men vissnar inte ner lika snabbt som de andra sorterna. Klipps de långa blomstjälkarna direkt efter blomning kan det bli en andra blomning samma säsong.

Trivs i halvskugga

Lamprocapnos växer bäst i halvskugga med mullrik och lätt fuktig jord. Den passar bra i woodlandplanteringar med ormbunkar, nävor och marktäckare som sockblomma och kaukasisk förgätmigej, vars blad sedan döljer det nedvissnande bladverket hos löjtnantshjärtan längre fram på säsongen.

För även om löjtnantshjärtan kan betraktas som en solitär med sitt busklika växtsätt och iögonfallande blommor är de känsliga för vind och vill gärna stå i en skyddande grönska tillsammans med andra växter.