Kaukasisk förgätmigej, Brunnera mac. ’Jack Frost’

Artikel om kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla, i tidskriften Landskap

Öppna porträttet som en PDF.

Detta växtporträtt har skrivits till en artikelserie i Tidskriften Landskap. Det publicerades som det tredje porträttet i serien i nr 4 av tidningen 2014.

Tidskriften Landskap är en branschtidning som skriver om inspiration, kunskap och design i utemiljöer.

 

 

Marktäckare med många kvaliteter

Ett flor med längtans blå blommar svävar över de vitmarmorerade bladen och lyser upp i skuggiga rabatter. Inte konstigt att Brunnera macrophylla ’Jack Frost’ hyllas av så många.

Kaukasisk förgätmigej blommar tidig vår precis som många andra av halvskuggans marktäckare. De små djupblå blommorna kommer redan i mitten av april i sällskap med ormöga, lungört och sockblommors fägring. Trots dess iögonfallande blommor, så är det ändå bladverket som gör Brunnera macrophylla ’Jack Frost’ så speciell. De stora hjärtformade ovala bladen är silvervita, kantade med rand och nerver i ljusgrönt. Det finns flera silverbladiga sorter men ingen annan är lika vacker och så växtvillig som ’Jack Frost’. Den hittades i Walter Gardens i Michigan och introducerades så sent som år 2000.

Vanlig grönbladig Brunnera macrophylla är hemmahörande i Turkiet och västra Sibirien där klimatet är svalt, luftfuktigheten hög och jorden näringsrik. Släktet fick sitt namn efter den schweiziska botanisten Samuel Brunner och blev vanligt förekommande i början av 1900-talet. Det är en perenn som passar ypperligt som marktäckare i både ljusa woodland och skuggiga lägen bland buskage.

Kaukasisk förgätmigej, Jack Frost, Brunnera, vårblommande perenn, blå perenn, marktäckare

Trots dess iögonfallande blommor, så är det ändå bladverket som gör Brunnera macrophylla ’Jack Frost’ så speciell. De stora hjärtformade ovala bladen är silvervita, kantade med rand och nerver i ljusgrönt. Bilden är från Lunds Botaniska Trädgård.

Perennial Plant of the year 2012 i USA

Sedan 1990 väljer försäljningsorganisationen PPA ut en perenn som ska ha stort prydnadsvärde, växa bra i större delen av USA, ha egenskaper som frisk och härdig samt finnas tillgänglig på marknaden. Konkurrensen är stor och bland 431 andra växter valdes Brunnera macrophylla ’Jack Frost’ till Plant of the year 2012. Många av de tidigare växterna är hemmahörande i soliga lägen och därför är det roligt att det äntligen blev en skuggväxt. Bland de tidigare kandidaterna finns många av våra allra käraste perenner som Echinacea ’Magnus’, Nepeta ’Walkers Low’ och Heuchera ’Palace Purple’. Detta talar sitt tydliga språk om hur snabbt Brunnera macrophylla ’Jack Frost’ har blivit en stjärna, inte bara bland skuggväxterna utan bland alla perenner.

För att bibehålla sin silvriga färg är morgonsol och vandrade skugga bäst. Bilden är från Skärholmens Perennpark som är gestaltad av Piet Oudolf i samarbete med Stefan Mattson.

För att bibehålla sin silvriga färg är morgonsol och vandrade skugga bäst. Bilden är från Skärholmens Perennpark som är gestaltad av Piet Oudolf i samarbete med Stefan Mattson.

De små djupblå blommorna kommer redan i mitten av april, vilket är tidigare än den rena arten, och blommar ända in i juni.

De små djupblå blommorna kommer redan i mitten av april, vilket är tidigare än den rena arten, och blommar ända in i juni.

I Storbritannien finns ’Jack Frost’ med på listan över tio utvalda perenner för torra skuggiga lägen som Royal Horticulture Society (RHS) publicerat. Brunnera föredrar lite fuktiga men väldränerade lägen, men väletablerade plantor klarar sig också bra i torra skuggiga lägen där det ofta är svårt att hitta andra bra växtalternativ. För att bibehålla sin silvriga färg är morgonsol och vandrade skugga bäst.

Användbar och fin att komponera med

Brunnera macrophylla ’Jack Frost’ har redan hunnit utmärka sig och fått en stor användning både i små och stora planteringar. Den passar lika bra som kantväxt till den blommiga rabatten, som att odlas i stora exklusiva urnor i skuggiga lägen eller att smälta in i naturlika planteringar med marktäckare som ormbunkar och funkior. Med sina silverlika blad passar ’Jack Frost’ ypperligt ihop med Lamprocapnos spectabilis ’Alba’ då de trivas i samma växtmiljö och där vita hjärtan får sväva över det blå blomsterhavet.

Kaukasisk förgätmigej är också en bra perenn att kombinera med vårblommande lökväxter eftersom den döljer deras vissnade blad. Vill man skapa kontraster kan ’Jack Frost’ kombineras med den mörkbladiga Geranium pratense ’Hocus Pocus’ som med sina blå blommor skapar ytterligare en brytning långt efter att den kaukasiska förgätmigejen har blommat över.

Lämna ett svar