Höstsilverax, Actaea simplex ’Brunette’

Öppna porträttet som en PDF.

Öppna porträttet som en PDF.

Detta växtporträtt har skrivits till en artikelserie i Tidskriften Landskap. Det publicerades som det första porträttet i serien i nr 2 av tidningen 2014.

Tidskriften Landskap är en branschtidning som skriver om inspiration, kunskap och design i utemiljöer.

 

 

En unik vintersiluett!

Höstsilverax sprider stor glädje under lång tid med sitt speciella mörka bladverk och helt fantastiska doft. Om ni på höstkanten går förbi en rabatt med blommande Actaea simplex ’Brunette’ lägger ni märkte till doften på långt håll. Det är endast ett fåtal av våra vanligaste rabattväxter som kan tävla med dess prakt.

Asiatiskt och danskt påbrå

De flesta silverax kom till Sverige redan på 1800-talet och är hemmahörande på norra halvklotet. Medan läkesilveraxet Actaea racemosa är en gammal medicinalväxt som kommer från USA är höstsilverax Actaea simplex dess exotiska kusin från Nordöstra Asien som främst odlas för sitt vackra växtsätt skull.

Actaea simplex ’Brunette’ blev snabbt en kändis i början av 1990-talet. Dess utsökt mörka purpurfärgade bladverk och gräddvita blommor gjorde den populär i Piet Oudolfs rabatter och Adrian Bloom introducerade den i England. Sorten kom från allra första början från Danmark och valdes ut av Paul Jensen. 1998 fick Actaea simplex ’Brunette’ sitt nuvarande namn. Efterfrågan blev stor och det tog tid innan produktionen av de svårförökade plantorna var tillräckligt stor. Idag är tillgången god.

De skira axen börjar i lätt rosa ton för att sedan övergå i rent vitt.

De skira axen börjar i lätt rosa ton för att sedan övergå i rent vitt.

Rabatt med höstsilverax och rosa höstanemon

Det mörka bladverket hos Actaea simplex ’Brunette’ gör den tacksam att kombinera med både mjukt rosa och gula perenner.

Nygammal klassiker

Av alla nyheter som sveper fram i trädgårdsvärlden är det få sorter som lyckas etablera sig så väl att de blir klassiker. Kraven är stora på unika egenskaper och när det gäller Actaea simplex ’Brunette’ är det kombinationen av dess mörkt purpurröda bladverk och doftande vita blommor tillsammans med att den har ett bra växtsätt och är relativt problemfri, som gör att den fortsätter att vara ett självklart val. Trots att det kommer nya mörkbladiga sorter har ingen annan lyckats bli lika uppskattad.

’Brunette’ trivs bra i de flesta lägen men har gärna lite halvskugga och önskar bra tillgång till näring och vatten. Om den torkar ut för mycket blir bladen lätt fula. Den rödaktiga bladfärgen förstärks ju mer solsken den får och med tanke på att fjällängar är dess naturliga miljö är det inget problem med solsken så längre den får rikligt med fukt.

I rabatter blir den en suverän solitär på drygt en meter som drar blickarna till sig och skapar fina kontraster med andra färgglada växter. Närmare höstkanten, i september i södra Sverige, kommer den riktiga finalen när blomaxen slår ut. De börjar i lätt rosa nyans för att sedan övergå till gräddvitt.

Goda grannar

Mörkbladiga växter är vackra i rabatter och samspelar bra med såväl kalla som varma färger utan att det stör. Actaea simplex ’Brunette’ gör sig fint tillsammans med nyanser i gult och orange på hösten, såsom Helenium ’Moerheim Beauty’ – solbrud, Coreopsis verticillata – höstöga,  Ligularia dentata – klippstånds och Helianthus ’Lemon Queen’. Den går också utmärkt att kombinera med Digitalis, Aconitum, Paeonia och Hosta.

Actaea simplex 'Brunette'

Växtsättet är levande och gracilt men ändå förvånande stabilt. Actaea simplex ’Brunette’ är en bra solitär som inte behöver stöd av andra växter.

Liksom många andra perenner som vaknar sent på våren passar den bra tillsammans med tidigblommande perenner som Anemone sylvestris – tovsippa och olika vivor, och naturligtvis även med tulpaner och andra lökväxter. Höstsilveraxets bladverk döljer lökväxterna när de börjar vissna ner under senvåren. Rabatten får ett prydnadsvärde under alla årstider med en vacker blomning av lökväxter som följs av höstsilveraxets spännande bladverk. Actaea simplex ’Brunette’ blommar tills första frosten kommer och som avslutning bjuder den på sin stiliga vintersiluett.

Lämna ett svar