Gullviva, Primula veris

Detta växtporträtt har skrivits till en artikelserie i Tidskriften Landskap. Artikeln publicerades i nr 2 av tidningen 2016.

Tidskriften Landskap är en branschtidning som skriver om inspiration, kunskap och design i utemiljöer.

 

 


Primula veris – ett säkert vårtecken

Fridlyst men inte svårflörtad. Gullvivan är en av våra käraste vårblommor som kan lysa upp hela ängar med sina solgula blomstänglar och den är inte svår att lyckas med som trädgårdsväxt.

Blommar med sina doftande gula blommor ”från svalans ankomst till granens blomning” som Linné skriver. I Alnarp finns denna fantastiska äng.

Kärt barn har många namn och användningsområden. I Sverige benämndes Primula veris för oxlägg redan på medeltiden. Uppgifter säger att oxläggevinet var en läskande och sund dryck. Blommorna har också använts för färgning av brännvin och snus. Andra äldre synonymer är Sankt Pers nycklar och Jungfru Marie nycklar som idag istället är svenska namn för några av våra vilda orkidéer. Det svenska namnet majnycklar syftar på blomställningens likhet med en nyckelknippa.

Gullvivans blad sitter i en basal rosett och har rund form. De är krispiga och har genom åren varit både djurfoder och ätits i sallader. Primula veris är också en gammal läkeväxt. Både blad, rot och blomma innehåller slemlösande ämnen som gjort att den använts vid förkylning. Det är framför allt den torkade roten, påminner till doften om anis, som gör god nytta mot hosta men också för för sömnlöshet, mot kramper och feber.

De toppställda gula blommorna sitter på en stängel och blommar från maj till juni eller ”från svalans ankomst till granens blomning” som Linné skriver.

Fridlyst men tålig

Redan när snön försvinner tittar den gröna bladrosetten fram. Den växer naturligt i Europa och är Närkes landskapsblomma. Denna gula skönhet trivs på ängsmark, gräsmark och i skogar på mullrik mark. Den föredrar gärna kalkrika jordar men är generellt tolerant mot pH.

Primula veris är en äkta vårblomma och passar fint med penseér. Veris på latin betyder just vår.

Även om det finns rikligt av gullvivor på enstaka platser i Skåne som i Brösarps backar, är de fridlysta och får inte plockas.

I rabatten fungerar de flesta jordar i soligt och halvskuggigt läge. Gullvivan tycker om när den får tillgång till lätt fuktig mark och klarar till och med lite tyngre lerjordar om det är väldränerat.

I ljusa woodland, eller lund som vi ibland säger på svenska, passar vår inhemska gullviva alldeles utmärkt och växer då frodigt och är långlivad. Eller varför inte som förvildad i gräsmattan.

Eftersom den har en låg bladrosett passar den bäst i lägre rabatter gärna som kantväxt på den soligare sidan, annars kan den faktiskt bli utkonkurrerad. Primula veris är fridlyst i hela Sverige vilket innebär att den inte får grävas upp. I Skåne, Hallands och Örebro län är den helt fredad och då får inte ens en ynka liten blombukett plockas på våren.

En nyare sort, mer blomvillig, är Primula veris CABRILLO.

Gul men ibland rödblommande

I naturen är de flesta gullvivor lysande gula men det förekommer ofta några med röda blommor. Vanliga i handeln är Primula veris och den nyare sorten som är mer blomvänlig, Primula veris CABRILLO. Båda har gula blommor. En lysande röd sort finns under namnet Primula veris ’Sunset Shade’.

Gullviva kan korsa sig med jordviva P.vulgaris och har gett upphov till många framförädlade hybrider som är vanliga i odling och brukar kallas trädgårdsviva P. x polyantha. Primula veris förtjänar en större användning speciellt i lite vildare planteringar. Som den vårprimör den är sprider dess gula färg lycka, glädje och optimism. Eftersom gullviva är en av de mest igenkännbara vårblommorna i Sverige, men fridlyst, passar det utmärkt att vi gläds åt den i olika trädgårdssammanhang.