Gräslök, Allium schoenoprasum

Detta växtporträtt har skrivits till en artikelserie i Tidskriften Landskap. Det publicerades i nr 2 av tidningen 2015.

Tidskriften Landskap är en branschtidning som skriver om inspiration, kunskap och design i utemiljöer.

 

 


Gräslök – vacker och tålig i rabatten

Gräslöken är välkänd för oss alla till sill och nypotatis på midsommarafton. Men den är också en tålig växt som passar på blommande stäpp, i blomsterrabatten och den växer vild i kusttrakterna.

Allium schoenoprasum är namnet på vår vanliga gräslök och ingår i ett stort släkte med 600 arter. Variationen är stor och vi kan njuta av dem både i matlagning och som vackra inslag i rabatten. Utseendemässigt är de allt från storslagna som den en meter höga Allium ’Purple Sensation’ med lila bollar som svävar i mångas blomsterrabatter på våren till små skira blommande lökar för finsmakare.

Allium schenoprasum, gräslök, har fått förmånen att vara en dekorativ växt med sina starkt lilafärgade blommor som lyser upp i vårrabatten och en av våra vanligaste kryddväxter. Både de gräsliknande bladen, som har en fin mild löksmak, och blommorna är ätbara. I Asien steks de toppiga knopparna i wokrätter och blommorna läggs som dekoration på maten.

Gräslök förökas enkelt med frö och sprider sig gärna i rabatten. Den börjar blomma år två och kan gärna delas och flyttas runt. Redan på 1800-talet användes den som kantväxt och den är härdig i hela landet.

Med sina lila blommor blir gräslök ett fint blickfång. Här i en kryddplantering på en takodling i Malmö. I bakgrunden blommor mossflox, backsippa och glansälväxing.

Trivs naturligt på kalkstenstäpp

Gräslök rekommenderas vanligtvis att planteras på soliga lägen med näringsrik jord med bra dränering under vintern. Då växer den storartat och blir en frodig kryddväxt. Men den är också mycket tålig med små krav och naturligt i Sverige hittar vi den främst längs kusterna och som en karaktärsväxt på kalkstensrika alvaret på Öland och Gotland.

I Trollebergsrondellen skapade Peter Gaunitz ett vilt vackert intryck med växter som trivs i kalksten. Gräslök blommar tillsammans med Geranium sang. ’Max Frei’ under svarttallen.

När vi i offentliga miljöer allt mer försöker hitta hållbara planteringar är detta en egenskap som intresserar. I Lund skapade Peter Gaunitz en torr kalkstäpp i Trollebergsrondellen som är en utmärkt biotop att använda på utsatta lägen.

När stäppen väl etablerat sig är den lättskött eftersom ogräs inte trivs och behovet av vatten och gödsel är lågt. Den skapar också ett vackert vilt intryck som gör sig fint mot alla hårdgjorda ytor.

Med några år på nacken kan vi nu se att den frösådda Allium schoenoprasum är en av växterna som etablerat sig och både är snygg som kantväxt men också samspelar fint under blomningsperioden med Geranium sanguineum ’Max Frei’ på ett naturligt sätt. Andra växter som etablerat sig villigt i den här miljön är röllika, olika gräs och ett stort exemplar av svarttall.

En färgklick i vårrabatten

När perennarabatter komponeras är det lätt att få fin blomning under sommar och höst genom många olika sorters blommande perenner. Däremot kombineras gärna tidigblommande perenner med vårblommande lökväxter för att skapa tillräckligt med färg tidigt under växtsäsongen.

På Hampton Court i England blommar Allium schoenoprasum vackert i framkanten av perennarabatten. Här blommar också nävor och pioner.

Vår vanliga gräslök passar fint eftersom den både vegeterar tidigt med sitt skira gröna bladverk samtidigt som blommorna visar färg redan i början av juni när kantnepeta, pioner och nävor börjar blomma.

I England där våren startar lite tidigare ser vi den både i rabatter på anrika Hampton Court och den förekommer också gärna i planteringarna på Chelsea Flower Show där kombinationen av ätliga växter gärna samsas med ett vackert intryck.