Blåfunkia, Hosta ’Halcyon’

Detta växtporträtt har skrivits till en artikelserie i Tidskriften Landskap. Det publicerades i nr 7 av tidningen 2015.

Tidskriften Landskap är en branschtidning som skriver om inspiration, kunskap och design i utemiljöer.

 

 


Hosta ’Halcyon’ – en bestående legend

När Hosta ’Halcyon’ introducerades på 1980-talet var det första stora genombrottet för blå funkior. Denna välkända blåfunkia är inte bara kvar på marknaden utan är också förälder till många nya sorter.

Hosta är ett välkänt växtslag med en mångfald på idag över 6000 sorter. Funkian kallas lika ofta för sitt vetenskapliga namn Hosta. Båda namnen går tillbaka till de växtjägare som fann de ursprungliga funkiorna/hostorna på sina naturliga växtplatser i Japan, Kina och Korea.

Det finns stor variation av bladfärg och storlek. Med den moderna teknikens hjälp, har det blivit lättare att förädla och få fram nya sorter genom microförökning. När Hosta ’Halcyon’ introducerades på 1980-talet var det första stora genombrottet för blå funkior och all förökning skedde genom delning.

Ljust lilafärgade blommor tittar fram vid midsommar hos sorten Hosta ’First Frost’. Både blad och blommor håller bra att sätta i vas.

Hosta ’Halcyon’ håller bladen länge under hösten och skapar ett vackert skådespel med sina gulbruna blad som blir riktigt delikata när frosten kommer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hosta ’Halcyon’ tillhör Tardiana-Gruppen och är en hybrid mellan sieboldiana och tardiflora. Denna blåfunkia utmärker sig med sitt blå smala spetsiga bladverk som med åren övergår i hjärtliknande former. Den blir 40 centimeter hög och med de ljuslila blommorna kan den nå upp mot 60 centimeter. H. ’Halcyon’ har fått den värdefulla utmärkelsen Award of Garden Merit, AGM för sina utmärkta odlingsegenskaper och det är få andra hostor som klarat av konkurrensen från nya sorter lika bra.

Grannsämja eller solo

Hostor är tåliga perenner som skapar färg och struktur i halvskuggiga och mörka lägen med god härdighet i hela landet. Användningsområdet är allt från marktäckare till solitär och det går också utmärkt att ha enbart Hosta ’Halcyon’ i en större kruka på altanen.

Blåfunkia är vacker längs dammen som tålig kontrast till stenar och vatten där den klarar solsken bra så länge jorden inte torkar ut.

Stilmässigt passar den in både som ett smycke i den japaninspirerande trädgården och som marktäckare i skuggiga rabatter. Med sitt kompakta växtsätt blir denna funkia också en bra kantväxt längs skuggiga stigar.

Hostor följer årstiderna genom att under våren sakta starta med bladen hårt hoprullade och sen generöst breda ut sina blad. De kombineras därför gärna med lökväxter som vintergäck, balkansippa, kungsängslilja och tulpaner.

Hosta ’Halcyon’ är inte invasiv på något sätt men den fyller gärna sin plats och trivs fint med många växtslag som Alchemilla mollis, Astilbe, Dicentra formosa, Brunnera macrophylla, Geranium phaeum, Hylotelephium och med många ormbunkar. Under sommaren blommar den rikligt med ljust lila blommor som också går bra att sätta i vas.

Hosta ’First Frost’ – en ny stjärna

Hosta ’Halcyon’ är med sin starka blågrå färg och goda växtegenskaper förälder till många nya sorter. Det är intressant att det genom naturliga mutationer har blivit både sorter med flerfärgade blad och med andra dominerande färger än blått.

En välkänd avkomma av Hosta ’Halcyon’ är ’First Frost’ som har samma bra egenskaper och ett fantastiskt bladverk med blågröna blad och gul kant.

Ett bra exempel är Hosta ’June’ som har lysande gula blad med blågröna kanter. En välkänd avkomma av Hosta ’Halcyon’ är sorten ’First Frost’ som 2010 utsågs till Årets Hosta i USA. Med sina vackert formade blågröna blad med gul kant är den ett blickfång på våren som det är svårt att slita sig från.

Liksom de flesta andra blå hostor mattas färgerna något efter säsongen och den gula kanten blir mer vitfärgad. Ljusa lilafärgade blommor tittar fram vid midsommar och bladverket bibehålls bra fram till första frosten. Hosta ’First Frost’ är dessutom motståndskraftig mot sniglar.