Daggkåpa, Alchemilla

Detta växtporträtt har skrivits till en artikelserie i Tidskriften Landskap. Artikeln publicerades i nr 3 av tidningen 2016.

Tidskriften Landskap är en branschtidning som skriver om inspiration, kunskap och design i utemiljöer.

 

 


Alchemilla – ett populärt och användbart släkte

Alchemilla mollis passar bra i stora rabatter och framhäver andra växter fint. Här med rosa Geranium, lila Stäppsalvia och blå Nepeta.

Namnet Alchemilla kommer från arabiska och betyder alkemi och himmelskt vatten. Idag är daggkåpan en av våra absolut vanligaste perenner och sprider lika mycket glädje i offentliga planteringar som i våra hemträdgårdar.

En daggkåpa ville jag vara, har många föräldrar sjungit för sina barn ur Majas sånger. Alchemilla med de typiska daggdropparna på bladen likt en pärla är en av våra folkkäraste perenner. Alkemister trodde att vattendropparna kunde vara en viktig ingrediens i försöken att göra guld, därav det latinska namnet.

Daggkåpa känns lätt igen på sitt unikt veckade blad. Bladens form påminner om en mantel och därför fick växten tidigare det svenska namnet Mariakåpa. På flera andra språk lever namnet kvar, som i tyskans Fraumantel och engelskan Lady´s Mantle. Daggkåpor växer villigt bland alla andra blommande perenner och är en bra vävarväxt som binder ihop rabatter och förstärker andra växters skönhet.

De limefärgade blommorna håller fint i sommarens buketter vi ställer på köksbordet. Lika harmoniskt blir det tillsammans med andra färgglada perenner i rabatten. Alchemilla passar in i många färgkombinationer, allt från rosa och orange till de blå och lila färgtonerna. Förutom att ha sitt vackra prydnadsvärde är daggkåpa en gammal läkeväxt som användes mot olika kvinnoåkommor och som skönhetsmedel.

De typiska daggdropparna som samlas i bladen likt pärlor är växtens transpiration. De har gett upphov till dess vetenskapliga namn Alchemilla med betydelsen himmelskt vatten.

Jättedaggkåpa en nykomling

Alchemilla mollis, är en av de absolut bästa marktäckarna som finns tillsammans med Geranium macrorrhizum. Den är snabbväxande och klarar konkurrensen med gräsytor, vilket ställer till problem för många andra vanliga marktäckare. De är lättodlade på alla jordar, både torra och mer våta. I stadsmiljöer med stort slitage är dess växtkraft en stor fördel och även i tuffa miljöer som rondeller brukar den snällt etablera sig.

Speciellt användbar är jättedaggkåpan tillsammans med vårens tidiga lökväxter  då dess bladverk snabbt täcker lökväxternas nedvissnande blad. Den växer frodigt och frösår sig gärna, vilket är bra att veta. Men annars är den långlivad och kräver minimalt med skötsel.

Den blir 40 centimeter med sina blommor under sommaren och passar utmärkt både som kantväxt och i skuggiga lite vilda rabatter. Det är lätt att tro att Alchemilla mollis är en gammal populär inhemsk växt. Men så är inte fallet utan den härstammar från Kaukasus. Jättedaggkåpan kom till Sverige så sent som i slutet på 1800-talet men det dröjde innan användningen ökade. År 1999 blev Alchemilla mollis Årets perenn i Sverige som en av de första i raden av bra perenner.

Rödskaftig daggkåpa, Alchemilla erythropoda, har Karpaterna som ursprung. Den är kompakt och passar bra som kantväxt och i stenparti.

Vår egen inhemska art fjällkåpa, Alchemilla alpina, är vanlig i fjälltrakterna och är den enda av våra vilda daggkåpor som har fingrade blad.

Det finns inhemska arter

En mer kompakt sort är Alchemilla erythropoda, rödskaftig daggkåpa, som är lite mer nätt i sitt växtsätt och har vackra röda stjälkar. Den blir 20 cm hög och passar bra i stenpartier men är också en kantväxt och marktäckare.

Vi har också ett tjugotal inhemska arter där Alchemilla alpina, fjälldaggkåpa, är den enda som är en betydande trädgårdsväxt. Den finns nämnd redan 1732 och är mycket trevlig med sitt mattbildande bladverk med karaktäristisk silverkant. Som namnet antyder är den mycket härdig och var med i den sista Mästarrabatten 2015, Norrsken & Midnattssol med design för Norrland av Mariana Mattsson.