Statarmuseet vid Torups bokskog, Malmö

Besöksträdgård – Perenner, djur och fikamys för hela familjen

Om man längtar efter ett besök som lockar både vuxna och barn kan statarmuseet vid Torups slott utanför Malmö varmt rekommenderas. Här finns upplevelser för den som är intresserad inte bara av perenner, utan även av odling och historia.

Statarmuseet öppnade sina portar 1995 och är resultatet av ett långvarig arbete inom området kulturminnesvård. För att läsa mer om den spännande bakgrunden till platsen, klicka här.

Besöksträdgårdar - Statarmuseet

På Statarmuseet får växternas egen hierarki råda, det gäller att ta sin egen plats. Här är frodiga odlingar i trälådor där perenner och nyttoväxter samsas om platsen.

I den lantliga miljön finns det gott om växtlighet att upptäcka. Här finns en blandning av gammeldags och nya perenner, och de som har bäst växtkraft tillåts att ta över. Det är härligt att se rabatter och odlingslådor med blandningar av nyttoväxter och blommande perenner. Statarmuseet ligger i utkanten av Torups bokskog, och man tar sig smidigast in i skogen genom att gå på anlagda gångbroar som leder över vacker ängsmark. Även här finns massor med inspiration att hämta, då naturen är vår bästa modell för estetiskt tilltalande och funktionella planteringar.

Besöksträdgårdar - statarmuseet torup  Besöksträdgårdar - statarmuseet  Besöksträdgårdar - statarmuseet  Besöksträdgårdar - statarmuseet torup

Om man orkar med ytterligare en utflykt i samband med Statarmuseet så ligger Torups slott på gångavstånd från platsen. Vid slottet finns en park som är öppen för allmänheten större delen av året. I parken finns olika teman, såsom italiensk trädgård, humlegård, kryddgård med mera. Både vid museet och slottet finns varmt rekommenderade caféer för den som är fikasugen!

Besöksträdgårdar - statarmuseet

Lupiner i glada färger växer intill trädgårdskaféet där man kan få sig en god fika. Och kaffet serveras i gammeldags udda koppar för extra charm.

Lämna ett svar