Vårstäda i perennrabatten

Sandra tipsar – Ge perennerna en bra start på säsongen!

Sandra Ehrsköld är Trädgårdsingenjör med designinriktning från Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, Skåne. Med kunskap om växterna och känsla för färg och form kombinerar hon perenner i vackra och hållbara rabatter. 


Att vårstäda perennrabatten är ett härligt vårtecken! Kratta försiktigt och se upp var du trampar så du inte skadar nya växtdelar eller små plantor.

Så fort vårsolen letar sig fram vaknar lusten att hålla till i trädgården och förbereda den för en härlig utomhussäsong. När marken är bar och nattemperaturen håller sig till max några få minusgrader finns det mycket att ta itu med i perennrabatten.

Se först över vad som har börjat titta upp ur jorden. När man ser nya skott är det dags att klippa bort vissna växtrester för att ge de nyvakna plantorna tillgång till solens stärkande strålar. Använd en ren och vass sekatör och klipp av stjälkarna en liten bit ovanför marken. Undvik absolut att rycka upp de vissna stjälkarna, eftersom man då lätt kan få med ny knoppar.

Kratta försiktigt och se upp var du trampar i rabatten, man kan aldrig veta säkert vad som gömmer sig under löven. Ta bort stora grenar, pinnar och tjocka lager med löv men var inte för noggrann med att kratta upp gamla växtdelar. Det gör jorden bara gott om det får ligga kvar en del organiskt material som så småningom bryts ner. Det tillför näring och bidrar till en bra struktur. Så fort perennerna sätter fart och växer upp så döljs det torra materialet under dem.

Passa gärna på att gödsla med naturgödsel, kompost eller ett lager barkmull i samband med vårstädningen. Så får perennerna en riktigt god start på växtsäsongen.

Klipp av de vissna perennerna med en vass sekatör en bit ovanför marken. Var rädd om ny knoppar och tidiga lökväxter.

Städa lagom noga, en del löv och torra växtdelar kan gärna ligga kvar i rabatten. Det bryts sedan ner och gör gott för jorden.

Om man väntar för länge med beskärning blir det svårare att komma åt utan att skada de nya växtdelarna och plantorna kan lättare bli gängliga och bleka om gamla löv och växtdelar gömmer dem för solen.