Tidig vårkruka med perenner

Marie tipsar – Blommande vårkänsla i kruka

Marie Wändel tröttnar aldrig på perenner trots att de ständig finns i tankarna. Hon är utbildad trädgårdsingenjör och driver en av Sveriges största perennaodlingar. Marie har även lång erfarenhet som rådgivare inom biologiskt växtskydd.


Att plantera perenner i kruka är tacksamt och ett enkelt sätt att piffa upp på trappan, balkongen, uteplatsen eller var helst det behövs lite grönska. Och redan tidigt på säsongen finns perenner som gör jobbet med att skapa den första efterlängtade vårkänslan. När ljuset börjar komma tillbaka är det dessutom hög tid att släppa lös den odlar- och skaparglädje som legat på vänt under vintern.

Det är inga problem att plantera de svenska perenner som säljs tidigt på säsongen utomhus även om det fortfarande finns risk för frost. Använd köpejord på påse som inte är frusen och lätt att hantera.

Många perenner passar bra att plantera i kruka och redan tidigt på säsongen kan man göra fina krukor med sorter som fixar vårkänslan!

En snygg och tålig kombination för tidig vår i kruka är julrosor tillsammans med prydnadsgräsen vårälväxing och mörktormskägg. Här har jag använt julros av sorten ’Christmas Carol’ som blommar så tjusigt med stora gräddvita blommor. Vårälväxingen, Sesleria heufleriana, är en riktig vårfavorit som blommar före de flesta andra med svartbruna blomax. Mörkt ormskägg, Ophiopogon planiscapus ’Nigrescens’, är ett häftigt gräs i helt svart. Det passar i kruka alla tider om året då det håller sin färg och form genom hela vintern.

Önskar man extra blommor och färg, vilket man ju sällan får för lite av på våren, är det en god idé att kombinera sina perenner med frosttåliga säsongsblommor. Jag har valt penseér i gult och violett.

Kombinera gärna med säsongsväxter för extra färg och blomning.

Plantera ut perennerna i rabatten när de gjort sitt i krukan.

Några vårfavoriter i kruka piffar entrén, balkongen eller uteplatsen!

I kruka kan man plantera perenner tätare än i en rabatt men liksom i en traditionell plantering kommer perennerna växa samman till en fyllig komposition. Och då kanske det är dags att ta bort penseérna och låta perennerna fylla ut hela krukan. När julrosorna har blommat över kan man byta ut dem och låta gräsen få ett nytt blommande sällskap. Men släng inte julrosorna utan plantera ut dem i rabatten så får du glädje av dem många säsonger framöver!