Skapa din egen snittblomsrabatt med perenner

Sandra tipsar – Plocka fredagsbuketten i trädgården

Sandra Ehrsköld är Trädgårdsingenjör med designinriktning från Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, Skåne. Med kunskap om växterna och känsla för färg och form kombinerar hon perenner i vackra och hållbara rabatter. 


Blommande perennrabatt ger färska snittblommor att ta in

Tänk vilken lyx att ha blommande perenner att välja fritt från när en bukett ska plockas! Att skapa och plantera en rabatt för snittblommor är både roligt och bra då blommorna finns nära till hands och man kan välja sina favoriter.

Mixa olika växtmaterial

Att blanda blommande buskar som hortensia eller rosor med perenner, lök och sommarblommor ger bra dynamik. Ett tips är att bygga upp rabatten kring en buske och några favoritperenner, dels för att de återkommer år efter år och dels för att förlänga säsongen. Med rätt mix av perenner har man en rabatt som blommar från tidig vår till sen höst. Anpassa växtvalet efter din trädgårds jord, läge och växtzon. Placera gärna flera plantor av samma sort i grupper så att det inte märks lika tydligt när de plockas av. Sedan är det bara att plantera!

Var inte rädd för färg

För att ha ett så stort utbud som möjligt i snittrabatten kan det lätt bli många olika färger. Välj de som tilltalar mest och använd som stomme. Lägg sedan till komplement- eller kontrastfärger efter tycke och smak. Är det någon växt eller färg som känns osäkert om den passar i rabatten, ha den i kruka ett år och se hur det blir! Mer om färg i trädgården kan du läsa HÄR.

Tänk på frökapslarna

Några perenner är riktigt fina efter att de har vissnat och bildat frökapslar. Vallmo, akleja, vädd, oktoberstormhatt och olika liljor har alla väldigt dekorativa frökapslar med högt prydnadsvärde som är värda att bevara och plocka in lite senare på säsongen. Vissa växter klarar att stå i vas länge som till exempel bolltistel, martorn och hortensia. Alla dessa fungerar även bra att torka.

Praktmartorn BIG BLUE håller länge i bukett och passar bra att torka.

Akleja ’Nora Barlow’, fin i bukett både som färsk och frökapsel.

Torra fröställningar blir också fina i bukett, och de står länge!

Ätbara inslag

En annan rolig idé är att blanda in ätbara växter i rabatten. Kronärtskocka, broccoli, kål och olika bärkvistar kan alla bidra till en spännande bukett. Kryddor som dill, fänkål eller basilika gör sig också fint. Här ser ni ett exempel där vi använt just ätbart i en bukett.

Bra planeringstid

Passa på att använda hösten och vintern till trädgårdsdrömmar och planering. En kopp te, tända ljus och några trädgårdstidningar är oftast allt som krävs för att sätta igång tankarna.

Lycka till med era snittblomsrabatter!