Prydnadsgräs till trädgårdens rabatter

Sandra tipsar – Addera prydnadsgräs till trädgårdens rabatter

Sandra Ehrsköld är Trädgårdsingenjör med designinriktning från Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, Skåne. Med kunskap om växterna och känsla för färg och form kombinerar hon perenner i vackra och hållbara rabatter. 


Växande popularitet

Glansmiskantusens höga vippor vajar fint i trädgårdarna från augusti och håller ställningarna hela vintern. Det populära tuvröret ’Karl Foerster’ med sina upprätta, halmgula ax skapar en tydlig stomme i rabatterna. Vårälväxingen tittar fram på våren och är en av de tidigaste att starta medan höstälväxingen tar lite längre tid på sig och dyker upp senare på säsongen. Många är dem – prydnadsgräsen, och de börjar sakta men säkert leta sig in i de svenska trädgårdarna och i våra trädgårdshjärtan.

Sandra är trädgårdsdesigner och beskriver hur man kan använda prydnadsgräs i trädgårdens rabatter och nämner några favoriter värda att plantera.

En trendskapande holländare

Den kanske mest omtalade personen som blivit uppmärksammad för sina prydnadsgräsplanteringar är nederländaren Piet Oudolf. Han skapade, tillsammans med dåvarande stadsträdgårdsmästare Stefan Mattson, Drömparken i Enköping i slutet av 90-talet och en bit in på 2000-talet. Här hittar vi bland annat glansmiskantus, jättetåtel och diamantrör i Oudolfs karaktäristiska naturlika planteringsstil. I Sverige har även Peter Gaunitz med sina savann- och prärieplanteringar banat väg för en ökad kännedom om prydnadsgräs och dess popularitet.

Vart gräs har sin plats

Det finns ett urval av prydnadsgräs i svenska plantskolors kataloger. Börja med att se till växtplatsen – vad du har för jord och hur är miljön ovanför marken. Är det soligt? Blåser det eller är det en skuggig plats i lä?

Se sedan till vilken funktion prydnadsgräset ska ha i planteringen eller krukan. Prydnadsgräset kan till exempel användas för att skapa höjd i rabatten. De sorter som växer upprätt och är lite högre kan ge en känsla av avskärmning, till exempel ovan nämnda tuvrör, Calamagrostis acutiflora ’Karl Foerster’. Prydnadsgräsets skirhet bildar en ”vägg” av växtlighet som ändå kan ses igenom.

Ska rabatten vara naturlik är det vanligt att prydnadsgräs planteras in. Genom att mixa perenner och gräs bildas en dynamisk plantering, med bland annat olika bladformer.

Tuvrör, Calamagrostis acutiflora ’Karl Foerster’, med sin karaktäristiskt upprätta form.

Glansmiskantus mjuka vippor slår ut från augusti och pryder höst- och vinterträdgården.

Vårälväxing, Sesleria heufleriana, blommar samtidigt som tidiga vårlökar som krokus.

Prydnadsgräs som kantväxt

Ett annat exempel på användningsområde är att ha prydnadsgräs som kantväxt till rabatterna. Det finns flera låga gräs som fixar jobbet galant! Hakonegräs, Hakonechloa macra, med sin härliga grönska och fina höstfärg är ett av dem. Japansk starr, Carex morrowii ’Ice Dance’, har gröna blad med vita kanter och är ett annat bra alternativ. Det lite mer långsamväxande ormskägget, Ophiopogon planiscapus ’Nigrescens’, gör sig också fint som kantväxt med sina mörka svartgröna blad i tuvor.

Favoriter att prova

Miscanthus ’Yaku-Jima’ –Glansmiskantus. Vi är vid det här laget vana vid att se miskantusgräs som sträcker sig över 1,50 meter och sticker upp i planteringar. Denna namnsort har vackra silvergrå ax och är av det nättare slaget (cirka 1m) vilket gör att den passar bra både i kruka och mindre rabatt i fuktig men väldränerad jord.

Panicum virgatum ’Squaw’ – Jungfruhirs. Detta lite högre prydnadsgräs bildar yviga vippor som binder ihop rabatterna fint. Ett stort plus är den vackra, mörkröda höstfärgen som förgyller bladen och kompletterar de rosa axen perfekt. Det trivs i prärieplanteringar och fungerar bra vid vatten så länge jorden är väldränerad.

Molinia caerulea ’Moorhexe’ – Blåtåtel. Har du en trädgård med en lite mer fuktig och sur jord är detta gräset som kommer trivas perfekt! Det fungerar även i de flesta jordarna och är väldigt härdigt. Det bidrar till en robust stomme och passar väldigt bra med blommande perenner i en naturlik rabatt.

Festuca gautieri – Björnsvingel. Ett härdigt och tuvbildande gräs vars växtform påminner lite om kuddmossa. När plantorna vuxit ihop ordentligt bildar den en grön bullig matta som på sommaren får havregula ax. Den är fin under buskar och invid häckar men även i perennrabatten. Vill stå i väldränerade, torra jordar och passar även bra i stenparti.

Fyra fina favoriter av prydnadsgräs, för olika användningsområden. Glansmiskantus – Miscanthus ’Yaku-Jima’, jungfruhirs – Panicum virgatum ’Squaw’, blåtåtel – Molinia caerulea ’Moorhexe’ och björnsvingel – Festuca gautieri.