Lyckas med Hosta i kruka

Anna tipsar – frodig grönska i alla lägen med Hosta i kruka

Anna Sjölin är Hortonom från Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, Skåne. Hon har de senaste 20 åren haft trädgård som både yrke och hobby med kurser, trädgårdsföreningar, resor och har byggt upp egen trädgård från grunden.


Hosta, funkia, är makalöst tacksamma att ha i generösa krukor eller andra odlingskärl året om. De flesta sorter av Hosta är härdiga perenner som klarar vårt klimat bra även i kruka. De föredrar en halvskuggig till helt skuggig placering vilket är fantastiskt för en norrvänd trädgård eller balkong. En del sorter trivs även utmärkt i soligt läge men då måste de passas med vattning, ibland dagligen, under de varmaste sommarmånaderna.

Hosta är tåliga med stor variation i både storlek och färgställning på bladen. Allt från små miniatyrsorter så som sorten ’Blue Mouse Ears’ till de största som Hosta sieboldiana ’Elegans’ och Hosta ’August Moon’. Blommorna är vita eller violett. Hosta är lika snygga i en stram rektangulär funkiskruka som i en rund bullig kruka tillsammans med romantiska ettåringar. De större sorterna kräver stora odlingskärl då de generellt har omfångsrika rotsystem. Naturligtvis måste odlingskärlet vara frostsäkert och ha god avrinning för främst vinterväta.

Hosta i kruka passar i alla miljöer.

Miniatyrsorter av Hosta är fina stilleben.

Kombinera gärna Hosta i flera krukor.

På våren när skotten börjar titta upp i krukan är det dags att plocka bort eventuellt kvarvarande gamla blad samt ge en mycket lätt gödsling. Ytterligare lite försiktig gödsling uppskattas vid midsommar. Att gödsla eller inte gödsla är skillnaden mellan stora frodiga fräscha plantor eller små tynande plantor. Under sommarhalvåret är det vattning som gäller. Varje dag om det är varmt, om plantorna står soligt eller om de står i små odlingskärl. I stora odlingskärl i skuggigt norrläge behöver det kanske bara vattnas rejält en gång i veckan. På hösten trappas vattningen ner efterhand som vädret blir svalare.

Låt plantorna vissna ner av sig själv och njut av de vackra höstfärger som bladverket ofta visar. Ställ gärna krukan lite skyddat mot en vägg eller häck över vintern men låt krukorna stå ute. I områden med mycket vinterregn kan man välta stora oflyttbara krukor på sidan så att inte allt för mycket väta hamnar direkt i plantans skottbas. Delning görs med 3-5 års mellanrum tidigt på våren innan plantorna börjat växa.