Perenner med stort vintervärde

Anna tipsar – Välj perenner för en vacker vinterrabatt

Anna Sjölin är Hortonom från Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, Skåne. Hon har de senaste 20 åren haft trädgård som både yrke och hobby med kurser, trädgårdsföreningar, resor och har byggt upp egen trädgård från grunden.


En perennrabatt kan vara intressant och vacker året om. Inte bara när den blommar som mest i juni, juli eller augusti. Genom att välja perenner vars vissna blad, stjälkar och fröställningar är vackra mesta delen av vintern kommer rabatten att pryda sin plats hela året.

Torrt och brunt kan vara vackert. Här är blad av ormbunke.

Planera trädgården så du planterar perenner som är vackra vintertid.

Kärleksört med hattar av snö är en prydnad i vinterträdgården.

Perenner med stadiga hårda stjälkar står längre genom vintern än de med mjuka tunna stjälkar. Undvik sorter med allt för tunga fröställningar då de sannolikt kommer att lägga sig och därmed tappa det strukturella prydnadsvärdet under vintern. Välj gärna perenner med olika sorters fröställningar såsom bollformade solhattar, vippor på gräs, löst sammansatta med många små frödiskar som astrar eller tätt sammanhållna som på olika sorter av kärleksört.

Olika höjd på vinterståndarna ger också dynamik åt planteringen, använd höga gräs, medelhöga perenner som bolltistel och temynta och till det lägre skiktet ulleternell och olika sorters oregano.

Frostig klotformad fröställning av bolltistel.

Solhattarnas fröställning har en mörkt brun färg på stabil stjälk.

Miskantus med sina vackra vippor ger höjd och struktur hela vintern.

Färgen i vinterrabatten går i beige, guld och olika bruna nyanser. För att få mera liv i planteringen är det bra att välja en perenn som får vinterståndare i mörkt bruna nyanser så de står ut mot den dominerande ljust och mellanbruna massan av perenner. Mörka stjälkar och fröställningar finns hos exempelvis solhatt och kärleksört.

En perennrabatt som har stort vintervärde men även är härligt blommande under sommarmånaderna kan innehålla perenner som ulleternell, iris, dagliljor, temynta, blommande oregano, stäppsalvia, höstrudbeckia, kärleksört, solhatt, astrar, bolltistel och prydnadsgräs som miskantus, silverfryle och blåsvingel.