Fem perenner som fixar snygga kanter

Anna tipsar – Fina perenner till rabattkanten

Anna Sjölin är Hortonom från Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, Skåne. Hon har de senaste 20 åren haft trädgård som både yrke och hobby med kurser, trädgårdsföreningar, resor och har byggt upp egen trädgård från grunden.


En klassiker till rabattkant är kantnepeta, Nepeta ’Walker’s Low’ med sitt ludna, matt blågröna bladverk och generösa blå blomflor. Den är vanlig i romantiska rabatter men passar lika bra i andra stilar som såväl strikt modernt till vilt och naturlikt. Om plantorna beskärs kraftigt till ca 30 cm höjd efter blomningen i juli kommer de igen och blommar en gång till i augusti-september.

Kantnepeta Nepeta Walkers Low

Vinteriberis, Iberis sempervirens ’Appen-Etz’

Den vintergröna Iberis ’Appen-Etz’ blir ca 20 cm hög med små blankt gröna blad och rent vita blommor i maj som till slut övergår i svagt rosa. Plantan är fantastiskt fin som kant på en mur eller upphöjd solig rabatt eftersom den gärna bildar en kjol av grenar på solsidan. Efter blomning är det lämpligt att klippa ner till halva årstillväxten för att behålla ett stabilt och kompakt växtsätt. Det går att klippa in hårdare tidigt på våren med några års mellanrum om man tycker plantan blivit för yvig.

Violvivan, Primula Pruhoniciana-Gr. ‘Wanda’ är bland de första perennerna att börja blomma i rödviolett i april och får sedan en snygg bladrosett som står sig fint som grön kant mot resten av perennrabatten. Tvärtom är det med vanlig gräslök, Allium schoenoprasum, som är grön på våren men sedan ger en sky av violetta blommor i mitten av sommaren. Vill man klippa grönt från sin kanthäck kan man skatta bara en halv planta i taget utan att mista blomningen som även den är ätbar och dekorativ i exempelvis sallader.

Violviva, Primula ’Wanda’

Gräslök, Allium schoenoprasum

Blomsterfunkia, Hosta fortunei ’Patriot’

I ett halvskuggigt eller soligt men lite fuktigare läge passar en lägre Hosta, funkia, utmärkt. Blomsterfunkian ’Patriot’ får mörkt gröna blad med en dekorativ vit kantstrimma som lyser i skymningen på sensommaren. Senare antar den en guldgul höstfärg och på våren är det väldigt fint med en tät matta av snödroppar, krokus eller påskliljor i samma rabatt. Eller varför inte alla tre som villigt sprider sig om man inte gräver i jorden och stör lökarnas tillväxt. Efter blomning döljer funkiabladen effektivt all skräpig lökblast och det blir en praktisk rabatt utan skötselkrusiduller.