Dark Forest

Trädgårdsstil – Mörk romantik med elegant touch

Dark Forest är en av de nya trädgårdstrenderna från 2016. Det är en stil med stämning av djupa trolska toner från skogen och en trädgård i stilen är mustig och utrycksfull. Det ska vara dramatik och skräcken är tillbaka, om man tänker blod och sammet så prickar man in stilen. Växtvalet faller på mörka, starka färger i eleganta blad och blommor tillsammans med naturlika sorter. Perenner som alunrot, ormbunkar, höstanemon, höstsilverax och miskantus är helt rätt.

Trädgårdsstil Dark Forest

Dark Forest ska vara mörk mystik, elegans och drama. Det vackert mörka och flikiga bladverket hos höstsilverax, Actaea simplex ’Chocoholic’, och de stora vita blommorna med violett baksida hos trädgårdsanemonen ’Ruffled Swan’ ger rätt stämning. Glansmiskantus av sorten ’Flamingo’ skapar dramatik i kompositionen.

Under uppstammade barrträd i täta grupper och mellan stora buskar av rhododendron med blommor i rött och purpur skapas en mörk mystik á la Dark Forest. Läckra glänsande stammar med kopparfärgad bark som hos näverhägg, Prunus maackii, och kopparlönn, Acer griseum, skapar den rätta elegansen. Mellan alla stammar kan man skapa slingrande stigar av mossigt gräs som man kan tassa fram på utan att höras.

Krukor, växtstöd, möbler och andra accessoarer är rätt i material som svart marmor och brons. Rabatter kan gärna ha kantstöd av rostigt stål och på stubbar kan man placera stenstatyer av skogslika figurer som lurar i mörkret.

Trädgårdsstil Dark Forest  Trädgårdsstil Dark Forest  Trädgårdsstil Dark Forest  Trädgårdsstil Dark Forest

Elegant mörk blad och svulstiga blommor

Växterna i en Dark Forest-trädgård ska gå i mörka, starka färger och komponeras tillsammans med sorter som ger skogskänsla och elegans. Satsa på mörkbladiga perenner, blanka blad och svulstiga blommor. På försommaren blommar till exempel den mörkröda pionen ’Buckeye Belle’, svart akleja ’Black Barlow’ och blåviolett luktviol, som sprider sin fina doft i skymningen. Därefter fylls rabatter av alunrot, rödbladig revsuga, ormbunkar, rudbeckia och mörkt ormskägg. Kombinera perennerna med mörkröda rosor, murgöna, dahlia och palettblad.

Trädgårdsstil Dark Forest  Trädgårdsstil Dark Forest  Trädgårdsstil Dark Forest  Trädgårdsstil Dark ForestHeuchera ’Forever Purple’ är en effektfull alunrot med stora glänsande purpurfärgade blad. Höstanemon ’Honorine Jobert’ i vitt och färgstark fingerborgsspira, Digiplexis ’Illumination Pink’ är en häftig kombination. Mörkbladig kärleksört ’Blue Pearl’, palmstarr och ormbunkar är perenner som passar i Dark Forest.

Sorter av mörk kärleksört och höstsilverax pryder sin plats i rabatten med sina bladverk under hela säsongen och slår ut sina blommor frampå höstkanten. Eleganta höstanemoner blommar samtidigt i skimrande rosa eller lysande vitt. Miskantus tjusiga vippor slår ut och jättetåteln får flyga över de lägre växterna med sin fina gulbruna färg. Mixa gärna färg och form för extra dynamik och sätt samman spännande kombinationer där coola bladverk lyfter fram lysande färger.

Växtval

Alunrot
Höstanemon
Trädgårdsanemon ’Ruffled Swan’
Paeonia ’Buckeye Belle’
Bergenia
Palmstarr
Fingerborgsspira ’Illumination Pink’
Akleja ’Black Barlow’
Liten kärleksört ’Bertram Anderson’
Luktviol ’Königin Charlotte’
Höstsilverax
Koreansk plymspirea
Taklök
Astilbe ’Color Flash’
Bronsbräken
Majbräken
Pärlbräken
Regnbågsbräken
Träjon
Rödbladig revsuga
Glansmiskantus
Jättetåtel ’Karl Foerster’
Rudbeckia
Svart ormskägg
Kärleksört ’Chocolate Drop’
Kärleksört ’Blue Pearl’