Blommande sommarrabatt i sol

Rabattförslag – Klassiska perenner som ger högsommarfägring

Vad vore sommaren utan perenner som lavendel, prästkragar och stäppsalvia? Några av våra mest omtyckta och odlingsvärda sorter som förgyller många svenska trädgårdar och uppskattas såväl av oss människor som fjärilar och surrande humlor. Här är ett rabattförslag där de får sällskap av andra klassiska sommarperenner som astilbe och karpetarklocka med sina stora blåvioletta blommor.

När denna rabatt har vuxit samman kan man njuta av tät högsommarfägring och lavendelns underbara doft. Prästkragen ’Dwarf Snow Lady’ är en låg sort som är bra längre fram i rabatten, men har ändå tillräckligt långa stjälkar för att fungera i buketter. Av stäppsalvia finns många bra sorter, här föreslår vi ’Ostfriesland’ som var en dem som utsågs till Årets perenn 1997. Karpaterklocka ’Blaue Clips’ växer i tuvor och är en fin kantväxt. Silverastilbe ’Montgomery’ tillför härlig färg med sina rubinröda plymer.

Rabatten är omkring 4,6 kvadratmeter stor och placerad i ett hörn med sol större delen av dagen, men om det faller lite lätt skugga över den några timmar gör ingenting.

Växtförslag

Stäppsalvia – Salvia nemorosa ’Ostfriesland’

Silverastilbe – Astilbe Japonica-Gr. ’Montgomery’

Astilbe – Astilbe Arendsii-Gr. ’Snowdrift’

Lavendel – Lavandula angustifolia ’Hidcote’

Jätteprästkrage – Leucanthemum superbum ’Dwarf Snow Lady’

Karpaterklocka – Campanula carpatica ’Blaue Clips’