Nytt på perenner.se, Perenner för pollinerare

Tidigblommande perenner kan rädda livet på vildbin

Fyra vårblommande perenner till humlor och bin

Julrosor, backsippor, gullviva och lungört är viktiga vårblommade perenner. Tillsammans med lökväxter är det energikällor för humlor och bin.

När vårsolen börjar värma vaknar de första humlorna från sin vinterdvala. De har sovit sedan förra sommaren och det är bara de största, fetaste humlorna som har klarat sig. Så i februari till april när vi ser dem surra från blomma till blomma är det livsviktigt att de snabbt hittar mat, sockerrik nektar, för de är utsvultna.

Nektar ger energi så humlorna orkar flyga till nya blommor för mer mat, men den är också avgörande för att de ska hålla värmen. Deras päls hjälper dem att bibehålla sin temperatur på 35 grader och genom att flaxa med vingarna skapar de värme. Kalla vårar håller de temperaturen uppe genom vingarnas rörelse i boet, så att de inte dör. Men det gör att de hela tiden behöver ut och tanka ny mat. Sälg är perfekt, men de är inte lika vanliga längre, så då är trädgårdens första perenner viktiga.

Julrosor blommar tidigt

Att se stora humledrottningar surrar från julros till julros är ett givet vårtecken. Plantera gärna hybridjulrosor, Helleborus hybridus, som är lätta att lyckas med och som börjar blomma i mars-april vilket är rätt tillfälle för att ge mat till vildbin. Sorterna ’Red Lady, ’White Lady’ och ’Yellow Lady’ är ljuvliga tillsammans med blå Scilla och andra tidiga vårlökar i naturlika planteringar. Hybridjulrosor trivs i mullrikjord men är generellt tåliga, bara de inte står allt för fuktigt. De gillas av mörk jordhumla som brukar vara först med att vakna och leta föda i blommorna.

Årets perenn 2023 backsippa

Med sina ludna blad och blommor är de näpna backsipporna lika välkomna varje vår. När det fryser på nätterna slokar blommorna men sträcker på sig så fort solen och värmen kommer tillbaka. För även om de ser skira ut är det tuffa perenner. Pulsatilla vulgaris, backsippa, passar i både kruka och rabatt. De är fridlysta i Sverige men är vanliga i trädgårdar. Som en av de första vårblommorna är de till stor glädje för både våra vildbin och alla trädgårdsfantaster.

Gullvivan – en färgglad vårhälsning

Vem vill inte ha en doftande gul gullvia i sin gräsmatta, i rabatten eller kring buskar och under träd. Tillsammans med påskliljor och tulpaner blir det en färgglad hälsning att våren är här. Primula veris, gullviva, är lättodlad och övervintrar bra. De första vildbina uppskattar den mycket. Låt gärna blommorna stå kvar och fröa av sig så får du fler och fler gullvivor efter hand.

Lungörten är en bifavorit

Med sina fläckiga blad är lungörten perfekt till att lysa upp lite skuggiga lägen. Den trivs också i mer sol om den får tillräckligt med vatten. 2008 blev den fläckiga lungörten ’Sissinghurst White’ årets perenn men den är ändå lite av en doldis bland vårblommande perenner. Den är en riktig storfavorit bland vildbin. Flera olika humlearter brukar surra kring den och det nyare vildbiet, vårpälsbi, har lungört som en av sina favoriter.