Nytt på perenner.se, Trädgårdsinspiration

Sommar med svenskodlade Allium

Blommande prydnaslök hela sommaren

Svenskodlade Allium som blommar på sommaren har blivit populära. 2016 introducerades Allium ’Millenium’ i Sverige. Idag är den världens mest sålda blommande prydandslök. Tillsammans med de nyare sorterna ’Medusa’s Hair’ och ’In Orbit’ blir det en trio friska sorter som blommar med klassiska blombollar i nyanser av violett till ljust rosa.

Tre perenna lökväxter med långt prydnadsvärde

Det finns många fina Allium som är populära sedan länge, det är dock främst de vanliga vårblommande lökarna man tänker på då. De tre sorter som presenteras här, ’Millenium’, ’Medusa’s Hair’ och ’In Orbit’, är perenna prydnadslökar som förökas genom delning precis som andra perenner. Dessa säljs i kruka och kan planteras när som på säsongen, till skillnad mot de vårblommande Allium som sätts med lök på hösten.

De perenna prydnadslökarna startar tidigt på våren med sitt bladverk, som sedan håller sig fräscht hela säsongen utan att vissna ner. Med ’Millenium’, ’Medusa’s Hair’ och ’In Orbit’ kan man ha blommade alliumbollar hela sommaren då dess blomtid är från juli till september.

Blomningen är riklig hos alla tre sorter och de är fina i rabatt tillsammans med andra perenner. Samtliga passar även i kruka eftersom de har friskt bladverk och blommar länge, dessutom övervintrar de ofta bra i kruka. Blommorna ger även glädje inomhus då de lämpar sig väl till snitt. Humlor, bin och fjärilar älskar blombollarna!

Såväl ’Millenium’, ’Medusa’s Hair’ och ’In Orbit’ passar fint i kruka eftersom de är fina nästan hela säsongen, dessutom övervintrar de ofta bra i kruka.

Växtplats

De perenna Allium är tacksamma och kräver ingen större omsorg för att trivas och bli vackra. De önskar sol till halvskugga, vanlig trädgårdsjord och måttligt med gödning. Etablerade plantor klarar torra perioder utan problem. Lagom planteringsavstånd är 30 cm.

Kombinera med perenna kompisar

Såväl ’Millenium’, ’Medusa’s Hair’ som ’In Orbit’ är fina kantväxter, men det är passar lika bra längre in i rabatten i kombination med andra perenner. Genom att placera ut enskilda plantor oregelbundet ihop med andra växer blir det ett vilt och naturligare uttryck. Medan grupper av flera plantor blir otroligt effektfullt och iögonfallande när de blommar.

Prydnadslökarna är bra rabattperenner, såväl som kantväxt men även längre in ihop med andra perenner.

Lammöra, nävor som trivs i sol t ex ljusrosa jungfrunäva, blodnäva och liten flocknäva ’Biokovo’, är fina sällskap. Liksom solhatt i rosa eller vitt, stäppsalvia och anisisop, vilka bryter av mot Allium-bollens tydligt runda form. Stenkyndel, purpurmejram ’Herrenhausen’ och medelhöga gräs som blåtåtel eller höstälväxing mjukar upp och väver samman. För häftig kontrast i färg är trädgårdsnejlikrot ’Totally Tangerine’ snygg att plantera bredvid.

’Millenium’ – Årets perenn 2021

Allium ’Millenium’ är aktuell som årets perenn 2021. Sorten kommer från den amerikanske allium-förädlaren Mark McDonough, den lanserades i USA år 2000 och introducerades i Sverige 2016 av Wändels Trädgård. Idag är den en av världens mest sålda prydnadslökar.

’Millenium’ blommar med klassiska, ca 5 cm stora, alliumbollar i violett. Blomstjälkarna blir omkring 30 cm höga, bladverket är friskt grönt och doftar svagt av lök om man gnuggar det i handen. ’Millenium’ blommar otroligt rikligt under sommaren, från juli till september.

Allium ’Millenium’

Två nyare sorter till som gör trion komplett

Allium ’Medusa’s Hair’ är speciell med sina vridna blad och nickande knoppar likt huvuden på en kobraorm. Den har fått sitt sortnamn efter den grekiska legenden om Medusa. Blommorna blir ca 50 cm höga och bladverket är grågrönt. ’Medusa’s Hair’ har blommat lite senare än ’Millenium’ och blommorna har en något mörkare violett färg.

Allium ’Medusa’s Hair’

Allium ’In Orbit’ är en nyhet 2021 som även den visat sig vara en fantastisk prydnadslök med lång och riklig blomning med klotrunda alliumbollar. ’In Orbit’ har grönt bladverk och kompletterar denna trio med ljust lilarosa blommor, vilka blir omkring 40 cm höga.

Allium ’In Orbit’