Nytt på perenner.se, Rabattförslag

Rabattförslag – Skymningstid i pastell

Drömmar om sensommarskymning

Den här rabatten är inspirerad av sensommarens skymning, när himlen färgas i stråk av lila, rosa, vitt och guld och allt bäddas in i dimmiga pasteller. Formen är rundad vilket gör rabatten vacker att beskåda från alla håll. Höjdpunkten infaller under hög- och sensommar då sorterna som föreslås blommar som allra mest.

Växtval

Perennerna är valda både för dess färger och former. Mjuka perenner som kantnepeta ’Walkers Low’, stenkyndel ’Blue Cloud’ och stäppsalvia ’Pink Friesland’ bildar fluffiga stråk i blålila och rosa. Tuvtåtel ’Goldschleier’ har skira ax som mognar i en glänsande guldton likt solens sista strålar. Ur ett moln av vit brudslöja sticker solhatt i vitt och rosa upp i rabattens mitt och ger lite höjd i planteringen. Den rikblommande trädgårdsnävan ROZANNE ’Gerwat’ flätar in sig med sina stora blå blommor. Som kantväxt löper silvrig lammöra ’Silver Carpet’ och rosa-grönbrokig revsuga ’Burgundy Glow’ tillsammans med stenkyndeln runt rabatten.

Soligt läge

Rabattkompositionen passar bra i soliga lägen, desto soligare och varmare desto lättare blommar till exempel solhatten. Perennerna trivs bäst i en väldränerad men något fuktighetshållande trädgårdsjord. Med andra ord vill den inte ha det alltför torrt, men absolut inte blött.

Antal plantor

Ritningen är gjord för en rabatt som är omkring 20 meter från kant till kant. Detta innebär att planteringsfälten för vardera sort är ca 1 m breda. För denna plantering kan man räkna på ett ungefärligt genomsnitt av 10 plantor/m2, då får man en rabatt som snabbt växer ihop.

Självklart kan man anpassa rabatten efter den yta man har. I Perenner A-Ö anges rekommenderat antal per kvadratmeter för vardera sort om man vill räkna ut själv. Klicka på bilderna för att läsa mer.

Kantnepeta - Nepeta faassenii 'Walkers Low'

Kantnepeta – Nepeta faassenii ’Walkers Low’

Stenkyndel - Calamintha nepeta 'Blue Cloud'

Stenkyndel – Calamintha nepeta ’Blue Cloud’

Stäppsalvia - Salvia nemorosa 'Pink Friesland'

Stäppsalvia – Salvia nemorosa ’Pink Friesland’

Tuvtåtel - Deschampsia cespitosa 'Goldschleier'

Tuvtåtel – Deschampsia cespitosa ’Goldschleier’

Lammöra - Stachys byzantina 'Silver Carpet'

Lammöra – Stachys byzantina ’Silver Carpet’

Brokbladig revsuga - Ajuga reptans 'Burgundy Glow'

Brokbladig revsuga – Ajuga reptans ’Burgundy Glow’

Brudslöja - Gypsophila paniculata

Brudslöja – Gypsophila paniculata

Röd rudbeckia - Echinacea purpurea 'Magnus'

Röd rudbeckia – Echinacea purpurea ’Magnus’

Vit rudbeckia - Echinacea purpurea 'Alba'

Vit rudbeckia – Echinacea purpurea ’Alba’

Trädgårdsnäva - Geranium ROZANNE 'Gerwat'

Trädgårdsnäva – Geranium ROZANNE ’Gerwat’