Vackra pioner – älskade mormorsperenner

Luktpion, Paeonia lactiflora ’Shirley Temple’

Pioner går aldrig ur tiden, de är lika charmiga i mormorsträdgården som de är hemma i den moderna rabatten. De är lättskötta, härdiga och långlivade. Pioner bjuder på en stor mångfald och otaliga sorter att välja bland i en färgskala från mörkaste rött till rosa, vitt och nyanser av gult, lila och cerise.

Pion är en av våra vackraste perenner och de kommer upp med sina röda skott redan i maj. Under maj månad finns stora fina exemplar ute i garden center som passar att plantera direkt i sin trädgård. En stor pion är också en uppskattad present till mors dag. I juni till skolavslutningar och försommarens bjudningar kan man plocka härliga buketter att ge bort eller sätta som ett blickfång på det dukade bordet.

Fina pionrabatter

Pioner är vackra i grupp tillsammans och sorter med olika blomtid förlänger blomningen. De första pionerna slår ut innan midsommar och de senaste sorterna blommar till och med mitten av juli. Pionernas stora blommor kan ibland tynga ner plantan. Men det finns gott om dekorativa pionstöd i handeln eller så kan man bygga egna. När blomman är fullt utslagen faller kronbladen av några i taget och därefter dekoreras plantan av tjusiga frökapslar.

Goda grannar

De mest klassiska är andra mormorsperenner som akleja, iris och löjtnantshjärta. På våren är pionens röda skott fina med låga tidigblommande perenner som ormöga och myskmadra. När pionerna blommar är de omkring 60-80 cm höga och passar då med höga perenner som riddarsporre, fingerborgsblomma och jätteprästkrage. Under sensommaren matchar stadiga perenner som rosenflockel, solhatt, höstflox och kransveronika pionens kraftiga bladverk. Och för att lämna det mest traditionella är prydnadsgräs, funkia och ormbunkar fina grannar.

Tips – Lyckas med pioner

  • Pioner föredrar sol, men halvskugga delar av dagen kan förlänga blomningen. Placera gärna pioner på olika ställen i trädgården för en längre blomperiod.
  • De önskar näringsrik, ler- och kalkhaltig jord och en väldränerad växtplats.
  • Gräv jorden lucker en halvmeter ner men plantera grunt, skottanlagen ska bara vara 5-7 cm under jordytan.
  • Pioner vill inte stå för nära träd eller buskar som kan stjäla sol, näring eller vatten.
  • Pioner växer relativt långsamt och mår bra av att stå kvar på samma plats. En pion som är frodig och blommar rikligt behöver varken delas eller flyttas.
  • Det går att flytta pioner. De ska flyttas på hösten och inte omplanteras djupare än de stod innan.

Läs mer om pioner hos perenner.se

Luktpion, Paeonia lactiflora ’Karl Rosenfield’

Pioner är vackra snittblommor!