Premiär av klimatcertifierade perenner

Även i år har våren kommit tidigt och försäljningen av svenska perenner ut till garden center startade redan i mitten av mars. Wändels Trädgård i Skåne jobbar för fullt för att förse butiker i hela landet med klimatcertifierade perenner. Efterfrågan är stor nu när solen kommit fram.

Redan nu har över 100 000 perenner åkt iväg och efter påsk kommer den stora vårruschen igång på allvar. Perenner är härdiga och klarar att stå ute även långt upp i landet. Vanligtvis brukar de första leveranserna endast gå till butiker i södra Sverige men i år har perenner redan skickats till Mellansverige och så långt upp som till Sundsvall. De första vårprimörerna som vivor, backsippor och bräckor är gröna och en del till och med i knopp.

-Det är alltid lika spännande när vi tar av väven från fälten som skyddar våra perenner under vintern. Fast det varit kallt i februari spirar och grönskar många sorter för fullt, säger Magnus Wändel.

-Plantering av perenner och penseér brukar gå hand i hand eftersom båda tål nätter med några frostgrader. Svenska perenner klarar vårt klimat bättre eftersom de är odlade här och börjar växa precis i rätt tid när våren kommer. Nu är aklejor och tovsippa perfekta som små bladrosetter som när de planterats i hemträdgårdarna kommer blomma fint i april-maj, berättar Marie Wändel.

-Vi blev klimatcertifierade av Svenskt Sigill förra året som första plantskola och är stolta över att kunna säga att vi har energi till 100% från förnyelsebara energikällor, använder biologiskt växtskydd i stor utsträckning och eltruckar för interna transporter, berättar Magnus och Marie Wändel. Vi arbetar hela tiden långsiktigt för att få ett företag med bästa möjliga arbetsmiljö.

Magnus och Marie Wändel driver Wändels Trädgård i Skåne. Som första svenska plantskola som är klimatcertifierad enligt Svenskt Sigill förser Wändels Trädgård butiker i hela landet med klimatcertifierade perenner.

Anemone sylvestris, tovsippa, är en vårblommande perenn. Wändels klimatcertifierade perenner känns igen i butik med plantskolans egna röda bildetiketter.

En svenskodlad akleja med ljuvliga bladrosetter som kommer upp på våren när den känner att det är dags. Svenska perenner tål vårt klimat bättre.

Fina planta av riddarsporre att plantera på våren. En perenn med gammaldags charm som blommar under sommaren i många svenska trädgårdar.