Perenner att lyckas med för dig som är grön i trädgården!

Det gröna sprider som frö för vinden och trädgårdsintresset tillhör inte längre en viss grupp, utan allt fler får en mer prunkande fritid och jord under naglarna. Även nybörjare som aldrig har planterat en planta visar nyfikenhet på odling.

Att välja ”rätt” perenner kan vara det svåraste när man ska skapa sin första rabatt. Men det finns perenner som är säkrare kort att satsa på och vi har gjort en lista med tjugo perenner att lyckas med för den som är grön i trädgården! Även som mer erfaren kan man önska perenner som gör jobbet utan för mycket skötsel.

Perennerna i listan kräver knappt någon förkunskap. Men även de mest lättodlade sorterna kan ha visst önskemål på jord och läge där de blir som allra bäst. Kriterierna för listans perenner är att de är härdiga, långlivade, friska och klarar sig utan stöd.

20 lättodlade perenner för sol och halvskugga

1 Geranium macrorrhizum, flocknäva

Flocknäva är en suverän marktäckare som snabbt breder ut sig och bildar runda täta mattor. Såväl den rena arten som sorten är mycket odlingsvärda, trivs i de flesta lägen och jordar samt är tåliga mot torka, även i skugga. Det väldoftande bladverket är grönt och fräscht under säsongen och får vackra höstfärger. Den rena arten Geranium macrorrhizum blommar i violettrosa i juni-juli och det finns sorter med ljusare blommor som till exempel ’Spessart’ som är vit till lätt rosa. Höjden är 20-40 cm.

Anemone sylvestris, tovsippa

En vårblommande perenn som finns vildväxande på Gotland och Öland men tovsippa är mycket härdig och fungerar i hela landet. Tovisppa går bra att odla i vanlig bra trädgårdsjord men trivs allra bäst i lätt, torr och gärna kalkrik jord. Den är fin i rabatt, som kantväxt och passar även i stenparti. Men den sprider sig med utlöpare och bli allra vackrast om den tillåts bli lite förvildad i naturligare delar av trädgården.

geranium-macrorrhizum

Geranium macrorrhizum, den rena arten i violettrosa och sorten ’Spessart’ med vita till ljust rosa blommor.

anemone-sylvestris

Anemone sylvestris, tovsippa, blommar med stora vita blommor i maj-juni och blir omkring 30 cm hög.

3 Hemerocallis, daglilja

Daglilja är en klassisker i svenska trädgårdar. Bladverket kommer tidigt på våren och bildar täta dekorativa ruggar som ger fina former hela säsongen. De kan även användas som häftiga marktäckare och är utmärkt ihop med tulpaner. Dagliljor blommar under sommaren med något olika blomperiod beroende på sort. Det finns en oerhörd mångfald och man skulle enkelt kunna fylla hela trädgården med vackra dagliljor i olika färger. 2013 valdes sju underbara sorter till Årets perenn. Daglilja är mycket tacksam i de flesta jordar.

4. Molinia caerulea ’Moorhexe’, blåtåtel

Ett mellanhögt prydnadsgräs som blir ca 50 cm högt. Blåtåtel ’Moorhexe’ startar säsongen som en blågrön tuva och växer sedan i ett fint smalt upprätt växtsätt. Mot sensommaren får den bruna ax och om hösten antar den en gulbrun färg. Den trivs i vanliga trädgårdsjordar men gärna lätt fuktig, något sur jord. Blåtåtel ’Moorhexe’ är användbar i rabatter tillsammans med blommande perenner, passar vid vatten, i kruka och är fin till snitt både som färsk och torkad. Prydnadsgräs mår bäst av att klippas ner först till våren.

hemerocallis

Hemerocallis ’Sammy Russell’

Molinia caerulea 'Moorhexe

Molinia caerulea ’Moorhexe

Nepeta faassenii ’Walkers Low’, kantnepeta

En perenn som har förgyllt otaliga svenska trädgårdar under lång tid, ofta tillsammans med rosor i en ljuvlig romantisk stil. Men kantnepeta ’Walkers Low’ passar i alla sammanhang och typer av trädgårdar. Den är utmärkt som kantväxt och som vävare i rabatt där den binder samman andra perenner med sitt blåvioletta blomflor. Kantnepeta ’Walkers Low’ är väldoftande och en mycket omtyckt fjärilsperenn. Den ställer inga krav på jorden, trivs på varma lägen och klarar torka. Klipper man ner sin kantnepeta ’Walkers Low’ direkt efter blomning får man ytterligare en lång blomperiod som varar långt in på sensommaren.

Veronicastrum virginicum, kransveronika

Kransveronika är en ståtlig perenn, 120-150 cm hög, med bestämt upprätt växtsätt som ger stabil höjd och struktur i rabatten. Den har ett skirt utseende och blomax i milda färger vilket gör kransveronika lätt att kombinera med andra perenner. Den är tacksam i vanlig trädgårdsjord och kan stå mycket fuktigt. Den står med glädje kvar många år utan omplantering och dess bladverk håller sig fräscht även när planteringen vuxit sig tät. Under sensommaren blommar den rikligt och länge med ett ständigt surr från alla fjärilar och bin som älskar denna perenn. 2006 utsågs kransveronika mycket välförtjänt till Årets perenn.

nepeta-faassenii-walkers-low

Nepeta faassenii ’Walkers Low’

veronicastrum-virg-pink-glow

Veronicastrum virginicum ’Pink Glow’

7 Pulsatilla vulgaris, backsippa

Backsippa är en gammal ljuvlig vårblomma som är vanlig i våra trädgårdar. I södra och mellersta Sverige växer den sparsamt vild och är i naturen helt fridlyst. Den rena arten Pulsatilla vulgaris är blåviolett men i handeln finns även sorter i rött och vitt. Efter blomningen bildas vackra fröställningar som silvriga rufsiga plymer. Backsippan behöver i princip ingen tillsyn utan är en stillsam perenn som bör lämnas i fred. Eftersom den trivs torrt och gärna sandigt är den utmärkt i sten- och gruspartier. Backsippor blir ca 20 cm höga men är i sin lilla storlek ganska robusta i växtsättet.

8 Alchemilla mollis, jättedaggkåpa

En av de mest pålitliga och otroligt användbar i alla typer av rabatter, som kantväxt, marktäckare och både blad och blommor är hållbara i buketter. Alchemilla mollis växer gott i alla typer av jordar, även fuktiga. Dess mjuka växtsätt, stora blågröna blad och limegul blom är lätt att kombinera med andra perenner i olika färgskalor, men jättedaggkåpa kan också planteras ensam i stora sjok. Alchemilla mollis utsågs till Årets perenn 1999. Den är mycket värdefull och många vill inte vara utan den.

pulsatilla-vulgaris

Pulsatilla vulgaris

alchemilla-mollis

Alchemilla mollis

Aruncus aethusifolius, koreansk plymspirea

Koreanska plymspirea, Årets perenn 2010, är mycket anspråkslös vad gäller växtplats och trivs nästan överallt, även på torrare lägen. Vilket gör den lika användbar i rabatt, ett soligt stenparti som i fuktig lundmiljö. Dess vackra rund form håller i många år utan större omsorg eller omplantering, tvärtom lämnas den med fördel på samma plats så länge som möjligt. Koreansk plymspirea blommar i juni och juli med gräddvita vippor och om hösten får den makalösa höstfärger i sprakande orange och rött. Den är suverän som kantväxt, till marktäckning och kan övervintra i kruka.

10 Sesleria heufleriana, vårälväxing

Vårälväxing är ett starkt och friskt prydnadsgräs, ca 50 cm högt, som är överraskande fint med en naturlig look. Den blommar rekordtidigt, redan i mars-april kommer de första små dekorativa nästan svarta axen. Vårälväxingens grågröna tuvor tillsammans med vårlök som snödroppar, krokus och narcisser är en utsökt start på säsongen i trädgården. Den håller sin form och bladfärg långt in på vintern. Vårälväxingen är otroligt tålig och tacksam att odla i de flesta lägen och jordar. Den utsågs till Årets perenn 2014.

aruncus-aethusifolius

Aruncus aethusifolius

Sesleria heufleriana

Sesleria heufleriana

11 Agastache ’Blue Fortune’, anisisop

Anisisop ’Blue Fortune’ är med sitt stadigt upprätta växtsätt en pålitlig grundpelare i rabatten som man kan ha i stora sjok. När den blommar i juni till september är det fullt av fjärilar, humlor och bin som är otroligt förtjusta i denna perenn. Blommorna är många och blåvioletta stora ax och den blir omkring 90 cm hög. Anisisop ’Blue Fortune’ är tacksam och trivs på all väldränerad vanlig trädgårdsjord.

12 Echinacea purpurea ’Magnus’, röd rudbeckia

En av sensommarens vackraste perenner. Sorten ’Magnus’ växer med raka stadiga stjälkar, blir ca 100 cm hög och blommar juli till september i mustigt violettrosa. 1998 utsågs den till Årets perenn och idag räknar vi in Echinacea purpurea ’Magnus’ bland våra klassiker. Den är problemfri, älskar sol, värme och klarar torka bra. Plantera i väldränerad jord så blir glädjen av röd rudbeckia ’Magnus’ långvarig utan ansträngning. Fjärilar och andra insekter avgudar också denna perenn som är perfekt i rabatt och naturlik prärieplantering.

13 Hylotelephium ’Matrona’ och ’Herbstfreude’, kärleksört

Två av våra bästa höstblommande perenner som lätt kvalar in under alla kriterier för lättodlad perenn. De är tacksamma vad gäller jord, trivs i magra förhållanden och tål torka, så ingen stödbevattning här. Kärleksört ’Herbstfreude’ är färgstark och lyser upp hösten med sina stora mörkrosa blomflockar. Sorten ’Matrona’, Årets perenn 2000, är mörkare med sitt purpurröda bladverk. Båda kommer upp relativt tidigt på våren och är en stillsam god granne tills det är deras tur att ta över uppmärksamheten sent på säsongen.

agastache-echinacea-hylotelephium

Agastache ’Blue Fortune’, Echinacea purpurea ’Magnus’ och Hylotelephium ’Matrona’ trivs gott tillsammans och blommar tacksamt om sensommaren. Alla lämnar dessutom vackra fröställningar som blir fin struktur i trädgården på vintern.

14 Calamagrostis acutiflora ’Karl Foerster’ och ’Overdam’, tuvör

Ett av de bästa höga prydnadsgräsen som är tåligt i vårt svenska klimat. Få andra ger så stilig form i rabatter som tuvrör ’Karl Foerster’ och ’Overdam’ gör med strikt upprätta växtsätt som de håller hela säsongen och även under vintern. De är odlingsvärda och anspråkslösa vad gäller jord, och även för dig med styv lerjord är detta gräs att satsa på. Det är fint att sätta enstaka plantor som kommer upp som pelare mellan blommande perenner. Men tuvrör ’Karl Foerster’ och ’Overdam’ klara sig även på egen hand i stora grupper.

15 Bistorta affinis ’Superba’, bergormrot

Bergormrot ’Superba’ är en mycket bra marktäckare som snabbt bildar täta mattor, den är dessutom fin i stora sjok vilket gör den utmärkt där man vill täppa igen öppen jord. Den blommar länge och rikligt under sommaren och in på hösten med långa ax. Blomfärgen är först ljust rosa, sedan rosaröd och det ser ut som den blommar i både rosa och rött samtidigt. Bladverket är friskt mörkgrönt och får om vintern en bronsröd färg. Bergormrot ’Superba’ trivs i all bra trädgårdsjord och är fin i stenparti, slänter och rabatter.

calamagrostis-acutifl-overdam

Calamagrostis acutiflora ’Overdam’ har vitrandiga blad, till skillnad mot sorten ’Karl Foerster’ som har helt gröna tuvor.

Bistorta affinis 'Superba'

Bistorta affinis ’Superba’ är en suverän mattbildande marktäckare med lång blomning.

16 Hylotelephium cauticola, liten kärleksört

Liten kärleksört är en suverän låg perenn som inte blir mer än ca 10 cm hög. Den är nätt, har mycket fin form och håller sig fräsch hela säsongen. Liten kärleksört kan bli en böljande kant på rabatten, ett snyggt överhäng på krukor, och en drapering över låga stenar. Och den är perfekt för de mindre sammanhangen. De flesta andra låga perenner blommar på våren, men liten kärleksört lyser frampå höstkanten då den blommar färgstarkt i rödvioletta och rosa nyanser. Torr och mager jord låter kanske inte så roligt men det är precis så som liten kärleksört helst vill ha det! Och det är en växt för full sol.

17 Armeria maritima, strandtrift

En annan liten perenn är strandtrift, en riktigt tuffing som klarar såväl torka som saltstänk. I det vilda hittar man den till exempel i skrevor på klippor vid havet. Så för dig som bor kustnära är detta en utmärkt perenn att plantera. Den bildar täta tuvor är fin i stenparti, på murar och i framkant på rabatter. Strandtrift är en mycket god granne till liten kärleksört, eftersom den blommar i maj till juni komplettera de varandra väl. Den vanliga strandtriften är rosa, men i handeln finns det även vita sorter.

hylotelephium-cauticola

Hylotelephium cauticola blommar färgstark om hösten, till höger en grön klädsam tuva av Armeria maritima, strandtrift, som blommat tidigare på säsongen.

Armeria maritima ARMADA White

Armeria maritima ARMADA White är en bra vit sort som finns att köpa i handeln. Armeria maritima ARMADA Rose är bra om man vill ha rosa blommor.

18 Sempervivum mix, taklök

Taklök bildar täta rosetter av köttiga blad som ofta är purpurröda, mer eller mindre gröna eller grågröna. De blommar i juli till augusti på stjälkar som blir ca 10 cm höga, blommorna gillas av fjärilar. Taklök är suverän att plantera i stenparti, skrevor, på murar, tak och andra liknande västplatser. Taklök är långlivad, otroligt tacksam och går utmärkt att odla i all väldränerad trädgårdsjord, och den har inga problem att växa torrt, sandigt och magert. Bladrosetten är vintergrön och fin att plantera i kruka.

19 Campanula poscharskyana, stjärnklocka

Av Campanula finns många sorter som är tacksamma att odla. Stjärnklocka, Campanula poscharskyana, är en robust tuvbildande klocka som blir 15-20 cm hög. Den är en mycket bra marktäckare på platser som man snabbt vill täcka då den sprider sig. Stjärnklocka har enastående blomvillighet från juni och hela säsongen, blomningen förlängs i halvskuggigt läge. Stjärnklocka är långlivad och tål torka.

sempervivum-mix

Sempervivum, taklökar kan växa i mycket lite jord och klara torka under lång tid.

Campanula poscharskyana 'E.H Frost'

Den rena arten Campanula poscharskyana är blåviolett, sorten ’E.H Frost’ har har helt vita blommor.

20 Origanum ’Rosenkuppel’, hybridmejram

Hybridmejram ’Rosenkuppel’ är en vacker kryddväxt med färgrik rosaviolett blomning i augusti och september. Den är doftande och blommorna lockar till sig mängder av fjärilar. Hybridmejram ’Rosenkuppel’ har ett kompakt växtsätt och blir omkring 40 cm hög. Den trivs i torr väldränerad jord och är vacker i rabatt, köksträdgården, som kantväxt och i kruka. Blommorna är fina i buketter och att torka som eterneller.

bistorta-campanula-origanum-rosenkuppel

Origanum ’Rosenkuppel’, hybridmejram, tillsammans med stjärnklocka ’E.H Frost’ och bergormrot ’Superba’. En kombination som väver ihop sig fint och utvecklas vackert hela säsongen. Och det går lika bra att plantera i rabatt som i en stor kruka.