Nyheter 2021

Här är ett är en del av de nyheter bland perenner som vi kan se fram emot 2021!

Att det redan finns så otroligt mycket perenner att välja på, påverkar knappast intresset för nya sorter. Här presenteras ett urval och visst behövs det något att se fram emot lite extra detta år!

Bilderna nedan finns att få som högupplösta, maila info@perenner.se så skickar vi dem! Bilderna får lov att användas så länge som perenner.se anges som bildkälla.

Nio nya perenner!

Allium ’In Orbit’. En prydnadslök med lång och riklig blomning med klassiska alliumbollar. ’In Orbit’ har grönt bladverk med ljust lilarosa blommor, vilka blir omkring 40 cm höga. Den långa blomtiden gör Allium ’In Orbit’ till en utmärkt krukväxt. Och med den rikliga blomningen blir det blommor som räcker även till buketter.

Agastache ’Blue Boa’. Färgstark anisört med varmt blåvioletta långa blomax. ’Blue Boa’ blommar rikligt juni till september. Blir omkring 80 cm hög och är mycket användbar i rabatter och grusträdgård. ’Blue Boa’ är som andra Agastache otroligt välbesökt av fjärilar, humlor och bin.

Alcea rosea ’Mars Magic’. Stockros med röda enkla blommor. Just enkla blommor på stockrosor uppskattas mycket av humlor, bin och fjärilar. ’Mars Magic’ är en klassisk stockros som är högrest på ca 180 cm. ’Mars Magic’ och den vita ’Polarstar’ blommar i juni till oktober.

Alcea rosea ’Polarstar’. Stockros i rent vitt med enkla blommor, vilka humlor, bin och fjärilar gillar. Liksom ’Mars Magic’ är ’Polarstar’ en hög klassisk stockros. Stockrosor är fina mot en solig fasad, ett staket eller en mur och speciellt tjusiga är det i grupp tillsammans.

Digitalis ’Pink Panther’. Fingerborgsblomma är en klassisk perenn i romantisk stil. ’Pink Panther’ är en lägre, 70 cm, och välförgrenad sort med riklig blomning i juni till augusti, på stabila stjälkar. Blommorna är rosa med fläckig insida. Den långa blomtiden och kompakta växtsättet passar fint i kruka. ’Pink Panther’ frösår sig inte eftersom den är steril.

Heuchera ’Timeless Night’. En alunrot med effektfulla i princip svarta blanka blad. Till de svarta bladen kommer rosa blommor på mörka stjälkar. ’Timeless Night’ hör till de alunrötter som blommar länge, från juni till september. Bladverket blir ca 40 cm högt. Den är snygg som kantväxt i rabatt och i kruka. Heuchera behöver väldränerad jord och gillar inte vinterfukt.

Echinacea SUNSEEKERS RAINBOW ’IFECSSRA’. Solhatt i spännande färg som skiftar i varmt rosa och aprikos. Blommorna är stora, halvfyllda med mörk mitt. Riklig blomning i juli till september. Blir runt 60 cm hög och är liksom andra sorter i serien Sunseeker stadig i växtsättet. Solhattar är en stor favorit hos fjärilar, humlor och bin.

Delphinium Elatum-Gr. HIGHLANDER CHA CHA ’Coadelcha’. Ytterligare en sort av trädgårdsriddarsporre i serien Highlander. Liksom de andra i serien är CHA CHA mycket stabil. Blir ca 120 cm hög med stora blomspiror i ljust violett. Blomtiden är juli till augusti och blommorna är ståtliga såväl i rabatten och som snittblommor i buketter.

Lavandula intermedia PHENOMENAL ’Niko’. En något större lavendel, eller lavandin vilket den också heter, som blir omkring 50 cm hög. Blommar redan från juni till augusti med violettblå blomax. PHENOMENAL ’Niko’ har en fin form och passar i rabatt, grusträdgård och kruka. Blommorna gillas mycket av humlor och andra pollinerare. Blomstänglarna är dekorativa även som vissna och ger en fin vintersiluett.