Nya spännande Salvia att älska

Triss i sunda sköna Salvia

Salvia nemorosa ’Caramia’ kompakt med mörktblåviolett blommor på mörka stjälkar kan bli en ny stor favorit. Eller varför inte prova en stäppsalvia i skirt ljusrosa eller ljust blått?

Stäppsalvia är en favorit bland de riktigt användbara trädgårdsväxterna som med vacker blomning fyller våra rabatter i sommartider. I många olika toner i blått och rosa skapas hela hav av färg när blomaxen slår ut i juni-juli. Humlor och bin surrar glatt i solskenet och salvians aromatiska doft påminner om att flera arter av Salvia används som krydda eller medicinalväxt. Salvia nemorosa ’Oestfriesland’, ’Caradonna’ och ’Amethyst’ är sedan länge väletablerade bra sorter.

De senaste åren har det kommit många nya sorter och 2018 finns det nu tre riktigt bra sorter av stäppsalvia som kompletterar de gamla favoriterna.

Salvia nemorosa ’Caramia’ är så mycket som en ny stäppsalvia med mörkvioletta blomstänglar. Den populära sorten ’Caradonna’ får härmed en utmanare som bryter bättre och är mycket blomvillig. Den är kompakt och blir 40 cm och blommar i juni till september. Cara mia betyder min kära eller min älskling på italienska och visst har denna nya sort de bästa förutsättningar att bli en älskling bland stäppsalvia.

Salvia nemorosa ’Salute Ice Blue’ är ett trevligt tillskott med sin ljusblå färg i en ny serie av stäppsalvia. De ljusblå blomstänglarna är jämna och den har ett kompakt växtsätt. Höjden är 40 cm och de blommar i juni till september. En favorit hos humlor och bin.

Salvia nemorosa ’Salute Light Pink’ är vacker med sin ovanligt ljusrosa färg bland stäppsalvia. Blomstänglarna är jämna och den har ett kompakt växtsätt. Höjden är 40 cm och blomtid juni till september. Tål torka bra och användbar i rabatter och grusträdgård. Älskas av humlor och bin. Salute betyder hälsa på italienska och vi hälsar dessa nya sorter av stäppsalvia välkomna.

Släktnamnet Salvia kommer av det latinska namnet Salvus som betyder sund och frisk. Stäppsalvior är oftast problemfria om de får stå soligt och torrt. Behöver väldränerat på vintern. Blommar under sommaren och om de beskärs hårt efter första blomningen kommer ett andra flor i september. Vacker i rabatter tillsammans med rosor, prydnadsgräs, solhattar och kärleksört.

Salvia nemorosa ’Caramia’

Salvia nemorosa ’Salute Ice Blue’

Salvia nemorosa ’Salute Light Pink’

Salvia nemorosa ’Caramia’

Salvia nemorosa ’Salute Ice Blue’

Salvia nemorosa ’Salute Light Pink’