Vi tipsar om perenner

Perenner vid dammkanten

Sandra tipsar – perenner som gillar att ha det fuktigt om fötterna

Sandra Ehrsköld är Trädgårdsingenjör med designinriktning från Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, Skåne. Med kunskap om växterna och känsla för färg och form kombinerar hon perenner i vackra och hållbara rabatter. 


Ett vanligare inslag

Vare sig det är ett vattenporl, en naturpool, damm eller naturligt vattendrag blir vatten ett allt mer vanligt inslag i våra trädgårdar. Det ger trädgården ytterligare en dimension och bidrar till ett rikare mikroliv. Med hjälp av perenner och andra växter skapas en biotop samtidigt som trädgården får ett vackert blickfång.

Utgå från ursprunget

Istället för att lägga ner tid och pengar på att dränera marken för att få den mindre fuktig kan man genom rätt växtval till just denna plats skapa en riktigt frodig och fin plantering i trädgården.

Det finns en uppsjö av perenner, buskar och träd som gärna står i en naturligt frisk till fuktig jord. Det gäller som sagt bara att välja rätt! Utgå från växtens naturliga ståndort (dess ursprungliga växtplats) för att se om den matchar din trädgårds förhållanden. Låna böcker på ämnet eller besök närmsta plantskola för att prata med en kunnig, verksam yrkesperson.

En grön inramning

Vad ramar in vattenblänket bättre än en härlig mix av fuktälskande perenner? Växterna mjukar upp och kramar om vattnet med all sin grönska. För är det några perenner som grönskar bra och är frodiga är det de som gillar att stå i fuktiga jordar. Vissa arter kan må så bra att de breder ut sig rejält med hjälp av utlöpare, vilket självklart inte gör något om man har en naturlik plantering. Vill man däremot ha en växtlighet som håller sig till dammkanten kan det vara bra att läsa på lite extra om vilka perenner som inte tar för sig så mycket. Här kommer två förslag på planteringar för dammkanten!

Vild plantering (god spridningsförmåga)

Alchemilla mollis – Jättedaggkåpa. Bra marktäckare som väver samman planteringar. Lättodlad i alla jordar, blommar i gröngula blomklasar. Sprider sig lätt med frö.

Chelone obliqua – Sköldpaddsört. En stadig och vacker perenn som bildar täta tuvor och har knubbiga blomax i rosa.

Filipendula rubra ’Venusta’ – Amerikanskt älggräs. Fuktälskare som tolererar soligt läge. Väldigt god spridningsförmåga. Blomställningen är rosa och fluffig.

Matteuccia struthiopteris – Strutbräken. En kraftig och klassisk ormbunke med stora fjäderlika blad i ljust grönt. Trivs bäst i skugga!

Rodgersia aesculifolia – Kastanjerodgersia. Vill stå vindskyddad i skugga men kan stå ut med lite sol. Stora härliga blad och blommar i gulvitt i vippor.

Perenner som passar i en naturlik plantering vid dammen, där de tillåts ta plats. Chelone obliqua – sköldpaddsört, Alchemilla mollis – jättedaggkåpa, Rodgersia aesculifolia – kastanjerodgersia, Filipendula rubra ’Venusta’ – amerikanskt älggräs och Matteuccia struthiopteris – strutbräken

Prydlig plantering (mindre spridningsförmåga)

Actaea simplex ’Brunette’ – Höstsilverax. Om dammkanten är mullrik och fukthållande men stenig mår höstsilveraxet som en drottning! Denna vackra, mörkbladiga perenn vill stå på samma växtplats länge och belönar dig med sina vackra blomspiror år efter år i september med en svag doft av smultron.

Astilbe ssp – Astilbe har ett vackert bladverk där vissa sorter skiftar i färg under säsongen och en pampig plymlik blomställning bestående av en mängd mycket små blommor. Två favoriter är ’Beauty of Ernst’ med sitt flerfärgade bladverk och ’Erika’ för sin rosa blomfärg.

Epimedium rubrum – Röd sockblomma. Härdig och långlivad marktäckare för skuggigare lägen med delvis vintergröna, hjärtformade blad. Blommar i maj med körsbärsröda blommor.

Hosta – Funkia. Denna klassiska perenn gillar att stå i en näringsrik, väldränerad och fuktig lerjord. Namnsorten ’Francee’ eller brokfunkia, Hosta undulata, är säkra kort vid dammens kant.

Primula japonica ’Miller’s Crimson’ – Japansk viva. Vacker perenn med blad i rosett och uppstickande blomstjälkar med karminröda blommor. Kan vara starkväxande i god jord.

Perenner som håller sig vid dammkanten, frodiga och täckande men utan att sprida ut sig för mycket. Hosta – funkia, Primula japonica ’Miller’s Crimson’ – japansk viva, Epimedium rubrum – röd sockblomma, Actaea simplex ’Brunette’ – höstsilverax och Astilbe Arendsii-Gr. ’Erika’