Vi tipsar om perenner

Perenner som vårprimörer eller i sommarsallad

Kalle tipsar – Låt rabatterna bidra till skafferiet

Kalle Grandell är utbildad trädgårdsmästare med stort intresse för växter. Både i yrkeslivet och på fritiden är det odling av, användning av och förstståelse för det levande materialet som är viktigtast.


Att själv få följa en växt från jord till bord är en fin upplevelse. Att odla sina egna grönsaker, frukter och bär i odlingsland är det många som gör. Men känner du till att några av våra vanligaste prydnadsväxter också förtjänar en plats i köket?

Funkia

I Japan är funkia en populär vårprimör som skördas i det vilda. Storvuxna sorter av funkia (Hosta) skickar upp kraftiga skott på våren som kan tillagas som sparris. Skörda skotten när de är ca 10-15 cm höga genom att bryta eller skära av dem i marknivå. Putsa bort de yttersta små bladen, som smakar bittert, och koka sedan skotten i 3-5 minuter. Servera med smör och salt! En etablerad planta tål att alla skotten skördas vid ett tillfälle.

Funkia i kruka

Daglilja

Likt funkia är de tidigaste skotten av daglilja (Hemerocallis) ätliga, och kan tillagas på samma vis. Men mer intressant är kanske att blomknopparna kan stekas i olja eller smör och på så sätt förädlas till ett exotiskt tillbehör till andra rätter. Skörda knopparna för hand när de har vuxit ut till full storlek, men innan de slår ut. Om du planterar flera olika sorters dagliljor, med olika blomningstid, kan du skörda knopparna under större delen av sommaren!

Daglilja ’Corky’

Strutbräken

På våren skjuter strutbräken (Matteuccia struthiopteris) upp sina ”fiolhuvuden” ur marken. Precis som med funkia och daglilja kan skotten tillredas som sparris. Eftersom den här arten gärna sprider sig med utlöpare kan det vara lämpligt att begränsa den genom att skörda skotten till köket.

Strutbräken, Matteuccia struthiopteris

Myskmalva och toppklocka

Myskmalva (Malva moschata) och toppklocka (Campanula glomerata ’Aucaulis’) producerar ätliga blommor och blad under en stor del av sommaren. Blommorna ger färg och glädje till en blandad sommarsallad – toppenbra trick när man ska ha gäster på middag! Bladen kan användas i sallad eller som ett grönt inslag i soppor och grytor.

Myskmalva

Toppklocka

Kärleksört

Unga blad från kärleksört (Hylotelephium telephium) kan ätas råa och har en smak som liknar sockerärt – om plantan har fått tillräckligt med vatten! Om man vill äta sin kärleksört bör man därför vattna den regelbundet, annars blir bladen mycket bittra.

Kärleksört ’Herbstfreude’