Besöksträdgårdar, Nytt på perenner.se, Perenner i norr

Perenner i Burträsk hos Märta

Märtas fem favoritperenner

För över 30 år sedan började Märta Eklund bygga upp sin färgglada visningsträdgård Vargviksgården. Trots att den ligger i höjd med Umeå, men med inlandsklimat, frodas här många olika växtslag.

Med upphöjda bäddar med lutning från mitten får perennerna det betydligt mer väldränerat vintertid. Det är viktigt för många sorter. Stora kraftiga exemplar vid planteringar är självklart också en fördel. De mest känsliga skyddas under vintern.

I Märtas trädgård är många växtbäddar upphöjda för att förbättra chanserna för övervintring.

Färgglada växter, speciellt perenner och buskar, med fin färg på bladen gör att det alltid är något spännande på gång i Märtas trädgård. Givetvis planerar Märta så att trädgården också ska blomma hela säsongen från maj till september. Biologisk mångfald gynnas och humlor och bin får mat under lång tid.

En av Märtas första favorit var hällveronikan ’First Love’ i lysande rosa. Det är också många solhattar som fått framträdande plats i rabatterna. Den halvfyllda rosaröda sorten ’DELICUOS CANDY ’Noortdeli’ ger färg länge. Båda uppskattas av humlor och bin. Märta provar alltid nya sorter och varje år kommer det nya favoriter.

Topp fem!

Märta och en av alla fina astilbe, sorten COLOR FLASH, vars blad skiftar från grönt, purpur till rostbrunt och rött.

När Märta ska välja fem sorter där bladverket tillsammans med blomprakten ger bäst helhet år efter år är nedanstående fem perenner hennes val:

1. Actaea simplex ’Brunette’, höstsilverax, som är ca 170 cm hög och har mörkt violettbrunt bladverk.

2. Heuchera ’Black Pearl’, alunrot, är perfekt med blanka blad som reflekterar ljuset och syns lång väg. Men det är hård konkurrens då det finns många fina alunrot.

3. Hosta ’June’, blåfunkia, är relativt låg och fin i samplantering, även fin som gravsmyckning. Konkurrensen är hård här också mellan alla fina funkia.

4. Paeonia ’Coral Charm’, luktpion, blommar rikligt och länge, bra att den ändrar färg. Paeonia Itoh-Gr. ’Bartzella’ är också fantastisk för den som har lite tålamod. Efter ett par år är den helt underbar!

5. Astilbe ’Look at Me’, astilbe, har kompakt växtsätt, fina blad och röda blomstjälkar till ljust rosa fluffiga blommor. Många astilbe är fina, t ex COLOR FLASH är svår att välja bort.