Växtporträtt

Ormbunkar

Växtporträtt – Blad med variation för olika lägen

Det finns en ormbunke för varje hemträdgård med tanke på den stora variation som finns i storlek, färg och form. De trivs främst i skuggigare miljöer och kan med fördel kombineras med andra lundvänliga växter som treblad, nävor, krypflox och olika slags sippor.

Ormbunkar är användbara för skuggiga delar av trädgården där de tillför elegans och struktur för att framhäva storbladiga växter. Men ormbunkar är så mycket mer. I takt med att vi önskar oss lite mer vild stil i rabatter är ormbunkarna ovärderliga. Även i mer soligt läge med vandrande skugga kan en starkväxande sort som Dryopters filix-mas, träjon, växa bra bland brunnäva och andra nävor.

Dryopters filix-mas kan växa fint i vandrande skugga eller sol om tillgången på fukt är tillräcklig under etableringen, när den väl är etablerad är den mer torktålig. I denna rabatt växer ormbunke tillsammans med försommarblommande blågull och löjtnantshjärta.

De fungerar också oväntat bra att ha i stora krukor eller urnor. Här är det ett extra mervärde om de dessutom är vintergröna som flera arter av Dryopteris och Polystichum är.

Träjon och bronsbräken kan hålla sig vackert gröna i lite skyddade lägen under milda vintrar.

Ormbunkar är fina i krukor och extra värdefulla blir de om de dessutom är vintergröna, som Polystichum setiferum.

Även om flertalet ormbunkar är helgröna finns det många olika bladformer som skapar liv. Onoclea sensibilis, pärlbräken, är ett exempel på en tålig och härdig sort som har ett vackert livfullt bladverk som inte är helt traditionellt bland ormbunkar. För mer färg i grönskan är Athyrium niponicum ’Pictum’, regnbågsbräken, ett exotiskt och iögonfallande inslag med sina metallglänsande blad i silver och purpur. En varmare färgskala ger blodbräken Dryopteris erythrosora med brunorangegröna toner, men den kan vara lite känslig att övervintra och behöva vintertäckas där det är kallare.

Onoclea sensibilis

Dryopteris erythrosora

I takt med att vi vill ha grönska men inte för intensiv skötselplan fungerar ormbunkar tillsammans med marktäckare som myskmadra, sockblommor samt pioner i en grön oas som passar bra i både en mer gammaldags romantisk trädgårds, i sommarstugans naturtomt eller i offentliga rum. Eller varför inte med vårens primör ramslök?

En rabatt där Dryopteris filix-mas, träjon, växer på höjden med myskmadra och sockblomma som marktäckare ger tät grönska som är lätt att sköta om. En sådan här rabatt passar lika bra i en gammaldags romantisk trädgård, vid sommarstugans naturtomt eller i offentliga rum.

Till sist har vi den vanligt förekommande Matteuccia struthiopteris, strutbräken, som finns vild i Sverige och är känd för att sprida sig lätt. Med sin växtvillighet passar den bäst i bakkanten av rabatter eller på extensiva platser där den skapar en djungelkänsla.

Matteuccia struthiopteris är vanligt förekommande i naturen men finns även att köpa och passar i trädgården. Den är dock benägen att sprida sig och passar därför bäst där den tillåts ta plats. Som här i lundmiljö under buskar och träd. På våren ger strutbräken skir grönska och är fin tillsammans med ramslökens vita blommor, vårblommande perenner och tulpaner.