Nytt på perenner.se, Perenner i norr

Marie odlar perenner i norr

Perenner för tuffa klimat

Marie Olausson är redaktör och ansvarig utgivare på Tidskriften Trädgård Norr, som är Sveriges mesta trädgårdstidning för tuffa klimat. I tidningen är alla reportage från växtzonerna 5, 6, 7 och 8.

Marie växte upp i lägenhet i Boden och tyckte att det var kul att gå runt och kolla planteringar hos släktingar, speciellt hos en faster som hade ett stort stenparti framför huset. Det var vackert och fina blommor.

Marie har sedan hon var barn gillat att gå runt i trädgårdar och titta på fina blommor. Stjärnflocka, Astrantia, är ljuvlig både för ögat och gillas av pollinerare, den övervintrar pålitligt. Foto från Trädgård Norr

När hon 1987 övertog sin pappas barndomshem, ett ursprungligen soldattorp i gränslandet mellan Norr- och Västerbotten, kom tankarna så småningom om att odla – då mest potatis och grönsaker. Men inga försök gjordes förrän hon flyttade till Umeå 1989 och kom närmare stugan. Marie planterade ett par bärbuskar och syrener men grönsaker var svårt eftersom hon inte var på plats hela tiden. Vid det här laget saknade Marie kunskap om odling.

Kärleksört är numera en av Maries favoritperenner. Den är tålig, lättskött och gillas av fjärilar, humlor och bin. Foto från Trädgård Norr

1997 gick Marie sin första trädgårdskurs på kvällstid och samma år började hon, i liten skala, anlägga perennplanteringar. Hon insåg att hon måste ha växter som klarar sig själva, och som kommer igen varje år, utan att hon behövde vara på plats. Planteringarna växte upp lite här och där på den stora tomten, och på senare år har Marie försökt knyta ihop det hela med både buskar, träd och andra avgränsare som en gärdsgård.

Sedan 2011 bor Marie i Piteå och kan nu bo i stugan hela sommaren och jobba därifrån. Det ger större möjligheter till odling och antal planteringar växer för varje år. Marie har också börjat leta blommande perenner för hela säsongen. Många idéer finns fortfarande men en del behöver också göras om en del, så det krävs prioritering. Det är ju så roligt med alla nya växter man stöter på i olika sammanhang!

Maries favoritperenner

Finns många! Av de Marie har haft längst så måste hon ta praktbetonika och en gammal hög iris som är perfekt i färg intill. Olika vit- och blåsippor har tillkommit med åren, bl.a Anemone nemorosa ’Robinsoniana’ som brer ut sig runt syren ’Norrfjärden’. Olika stånds, Ligularia, och törelväxter, Euphorbia, har blivit flera med åren. Nu senaste åren även olika solhattar, Echinacea, som blommar senare på säsongen.

Ståtliga stånds, Ligularia, är mycket härdiga perenner som övervintrar pålitligt. Foto från Trädgård Norr

Lila praktbetonika tillsammans med limegul jättedaggkåpa och mjukt gul iris. En tålig och snygg kombination. Foto från Trädgård Norr

Av de perenner som hon gillar och har delat, och som nu finns på flera platser, måste nämnas kärleksört som är köpt som ’Herbstfreude’, men nog inte är den. Och pärleternell, Anaphalis, som Marie tycker är finare än ulleternellen. En låg pilört finns också på flera ställen och får superfina höstfärger!