Nytt på perenner.se, Smått och gott

Mångfald av höstfina krukor med perenner

Inspiration till höstfina krukor

En komposition med perenner i kruka kan vara vacker för en kortare period om sorterna byts ut vartefter säsongen växlar. Då gör det inte så mycket om perennerna har olika krav på vatten och utrymme, eftersom de inte ska stå tillsammans så länge. En utbytt perenn kan få nytt liv i en rabatt i trädgården.

Man kan också satsa på att låta perenner övervintra i kruka om man vill följa dem där under hela säsongen. Och då är det bäst att välja perenner som har liknande konkurrenskraft och ståndortskrav.

För den utan trädgård, men tillgång till balkong eller uteplats, är krukor med perenner en stor källa till glädje. På hösten när vi vistas mindre och mindre utomhus är det extra trevligt att ha krukor vid platser som dagligen passeras som till exempel vid entrén.

Här får ni en kavalkad av inspirerande förslag på kompositioner!

Mörk skönhet

Krukkompositionernas mångfaldFina krukplanteringar med höga och låga kärleksört. I den högre krukan är kärleksört ’Blue Pearl’ planterad tillsammans med penningblad som så småningom kommer hänga över kanten. Och i den lägre står liten kärleksört, Hylotelephium cauticola, snyggt ihop med blodtopp Sanguisorba officinalis ’Tanna’.

Färglada blad

Krukkompositionernas mångfald  Krukkompositionernas mångfald  Krukkompositionernas mångfald
Fokus på bladväxter och gräs av olika slag kan vara lika färgglatt som blommor. Olika sorter av alunrot lyser upp tillsammans med ljust grön pärlbräken. Gräs finns i varierande utseende. Här är vit- och grönrandiga japansk starr ’Ice Dance’ som är vintergrönt och lite högre svävar lampborstgräs ’Hameln’ med sina mjuka ax. Det som står för blomningen är säsongsväxten bollkryss.

Energikick!

Krukkompositionernas mångfaldNär höstsolen skiner lyser denna kruka som guld. Strålrudbeckia ’Little Goldstar’ gör skäl för sitt namn och passar med sitt kompakta växtsätt perfekt i kruka. Höstögat blommar länge med sirliga gula blommor. Svart ormskägg ’Nigrescens’ och gulgrönt penningblad skapar en snygg kontrasterande botten i krukan.

Torktåliga skönheter

Krukkompositionernas mångfaldEn mix av fetbladiga växter som den här klarar både sol och torka. Dessutom ger den vacker höstfägring och håller sig snygg tills vinterkylan kommer. Om planteringen står med lite skydd för regn och snö övervintrar dessa perenner bra i krukan. Här är taklök, gul fetknopp ’Yellow Queen’, rosablommande mongoliskt fetblad och mörkbladig kärleksört ’Bertram Anderson’.

Uppåtsträvande

Krukkompositionernas mångfald  Krukkompositionernas mångfald  Krukkompositionernas mångfald
Vill man arbeta på höjden är hösten en tacksam tid att använda sig av läckra gräs. Blåtåtel och japanskt blodgräs ’Rubra’ blir tillsammans med grekisk vädd en uppåtsträvande och sirlig kombination. I basen tar kärleksört ’Chocolate Drop’ och rödbladig revsuga ’Braunherz’ upp de mörka tonerna som återfinns i de högre perennerna.

Skimrande rosa
Krukkompositionernas mångfald

En kombination söt som socker med fjäderastilbe ’Sprite’, höstanemon ’Pocahontas’, brokbladig revsuga ’Burgundy Glow’ och ettårig silvernjurvinda. Höstanemon ’Pocahontas’ är en låg och kompakt sort som därför passar utmärkt att planteras i kruka. Vanligtvis börjar låg fjäderastilbe blomma tidigare än höstanemonen, men den blommar gärna en andra gång om man är duktig på att klippa bort överblommade stänglar.

Mustig höstgryta

Krukkompositionernas mångfaldAtt låta färgerna rött, purpur och rosa samspela med silvrigt grönt ger en varm och fyllig kruka. Det är ingen klassisk färgkombination, vissa kanske till och med har lärt sig att det är “fel” med rött och rosa tillsammans, men nej! Våga testa och överraskas av hur färgerna lyfter varandra. Här finns också växter med olika struktur och textur. I krukan står liten kärleksört, rödbladig alunrot ‘Palace Purple’ och backtimjan ‘Pink Chintz’. Röllika ‘Red Vevelt’ sticker upp i mitten. Blodtopp ‘Tanna’ och silverfrylens böjda silvriga blad gör planteringen spretig och livfull.