Nytt på perenner.se, Perenner A-Ö, Smått och gott

Lite matnyttigt inför höstplantering

Plantera perenner nu på hösten!

Visst kan det kännas modfält att hösten har anlänt. Dagarna blir kortare, luften kyligare och blåsten tilltar. Men det är också en vacker årstid med dess varma ljus och härliga färger, som ju även syns på många perenner.

Och hösten ju en utmärkt planteringstid! Perenner kan planteras hela säsongen men just hösten är bra av flera anledningar. Givetvis är det skillnad beroende på var man bor, men oktober är vanligtvis en bra planteringsmånad.

Så här års är jorden lätt att gräva i och det är naturligt fuktigare så man kan spara mycket vatten. Perenner som kommer i jorden på hösten får ett stort försprång mot nästa säsong. På höstkanten har många plantskolor ett stort sortiment och det är lätt att få tag i perenner av bra kvalitet.

Tips inför höstplantering:

  • Välj rätt perenn till din plats! Utgå från klimatet där du bor, växtplatsen och jorden du odlar i. Fråga gärna om råd i plantskolan.
  • Om du vill fynda på rea: Kolla plantans rötter innan köp. Är rötterna fina gör det inget om plantans ovanjordiska delar inte är så snygga.
  • Plantera så gott du kan i jord som är fri från fleråriga ogräs.
  • Vattna ordentligt vid plantering även om jorden är fuktig, så får rötterna bra kontakt med jorden i rabatten.
  • Näring behöver inte tillföras vid höstplantering, perennerna ska snart påbörja sin avmognad inför vintervilan och har större glädje av gödsel på våren.
  • Passa på att plantera vårblommande lökar samtidigt som perennerna!
  • Städa inte i rabatterna på hösten. Låt de vissna växtdelarna vara kvar som skydd för de övervintrande växterna och som gömmor och mat för bland andra småfåglar. Satsa på att vårstäda istället.

Ta hjälp av sökfunktionen Perenner A-Ö innan du gör dina inköp. Du kan enkelt söka bland perenner och filtrera efter dina önskemål!

Lycka till i era höstträdgårdar!