Besöksträdgårdar, Nytt på perenner.se

Kumla stadspark satsar på perenner

Perenner, vatten och växthus!

I Kumla i Närke finns en vacker stadspark som bjuder på något för alla oavsett om du söker fartfyllda aktiviteter eller stillsam vila. Här finner man både en äldre lummig del och en ny stramare del. I gränslandet däremellan ligger Kumlas största lekplats, Tivoli, samt det vackra badhuset Djupadalsbadet och dess camping. I den nya delen finns Sjöparkens växthus och dess trädgårdar. För den natursugna finns fågelrika reningsdammar som lockar många fågelskådare och för den kulturella finns många vackra konstverk att beskåda. Blir du hungrig under ditt besök har du två olika restauranger samt badhusets café som kan hjälpa dig.

Det började på en soptipp

Den äldsta delen av Kumla stadspark uppstod under 1930-talet då man som en arbetsmarknadsinsats handgrävde en liten sjö på en så otippad plats som en gammal soptipp! Detta förvandlades till Närkes pärla dit många besökare kom och lärde sig att simma eftersom omgivningarna var väldigt fattiga på badsjöar. Sjön omges idag av prunkande, fuktälskande rabatter av det romantiska slaget och den lilla bron över till sjöns ö pryds av räckeslådor med vackra sommarblommor. I sjöns mitt spelar en fontän och på den lilla utomhusscenen spelas det olika former av underhållning under sommaren.

Foto Kumla kommun

Foto Kumla kommun

Säkra upp grönytor för framtiden

Den nya delen är också uppbyggd kring en sjö, men i betydligt större dimension på sina 3,2 hektar. Idén om att utöka parken och skapa fler sjöar kom redan på 1970-talet men påbörjades först 2009 och arbetet i denna nya del pågår fortfarande. Att man byggt en så stor park lite i utkanten av staden grundar sig i att man vill säkra upp tillgången till grönytor inför framtiden då staden är planerad att växa öster om parken.

Foto Kumla kommun

Satsning på perenner!

I den nyare delen har man de senaste åren satsat på att byta ut sommarblommor till perenner, vilket resulterat i många stora härliga perennrabatter. Anledningen till detta skifte är många. Dels är det miljövänligare att arbeta med perenner, eftersom man inte måste ersätta både växter och jord varje år, samt att det sparar på bevattningen och arbetsbelastningen för skötselpersonalen. Perennerna ger också högre värde vintertid, då de skapar mat och skydd för fåglar och insekter. Dessutom är det vackert när rimfrosten lägger sig på perennernas torkade fröställningar och blad.

Foto Kumla kommun

Missa inte Sjöparkens växthus!

Besöker du parken är också ett besök i vackra Sjöparkens växthus obligatoriskt. Här kan man utöver perenner även frossa i sommarblommor och grönsaksodlingar ute i trädgårdarna och olika orangeriväxter som citrus, oliv och palmer på terrasserna och växthusets orangerier.

Foto Kumla kommun

Kumla stadspark är en av kommunens populäraste besöksmål. Här kan man läsa mer www.visitkumla.se/kumlastadspark och man kan följa deras instagram @kumlastadspark.