Vi tipsar om perenner

Komposten är kompis med perennrabatten

Anna tipsar – Bygg en enkel kompost och skapa ett eget kretslopp

Anna Sjölin är Hortonom från Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, Skåne. Hon har de senaste 20 åren haft trädgård som både yrke och hobby med kurser, trädgårdsföreningar, resor och har byggt upp egen trädgård från grunden.


Bygg framsidan av komposten i mindre sektioner som kan lyftas av. Då går det lättare att både fylla på och tömma!

Med en egen kompost i trädgården får man näringstät jordförbättring till sina perennrabatter. Samtidigt finns det ett praktiskt ställe att lägga sommarsäsongens gröna skräp, men också allt torrt fjolårsklipp som blir när man vårstädar i trädgården.

En kompost på 1 m2 (1 m hög, 1m bred och 1 m lång) räcker gott till en vanlig villatomt på omkring 1000 m2. Komposten kan göras av nästan vilket material som helst. Men tänk på att ha tillräckligt med lufthål eller springor för att undvika syrebrist i komposten.

En lättbyggd modell i trä byggs genom att köra ner stolpar i marken som man skruvar fast brädor på med någon centimeters mellanrum. Välj miljövänligt impregnerat virke och måla med miljövänlig färg. Då kan du använda kompostmaterialet även i kökslandet och det är snällare mot hela trädgårdens smådjursliv.

Placera komposten på halvskuggigt läge och inte för långt bort i trädgården. Om det känns långt att gå är risken att man inte lägger trädgårdsavfallet i komposten utan det hamnar lite var stans i mer eller mindre irriterande högar.

Kompostera!

På våren när man samlar ihop löv och vissna blomstjälkar klipps dessa ner i mindre bitar, för hand eller med kompostkvarn. Spara helst inte större bitar än 10 cm då det gör att komposteringen tar mycket längre tid. Det torra klippet sparar man i icke täta lådor eller backar, alternativt nätsäck på någorlunda torrt ställe. Allt friskt trädgårdsavfall kan hamna på komposten, från vårstädning till vissna blommor från putsade perenner.

Under växtsäsongen lägger man på några centimeter tjockt lager av det torra klippet efter att man lagt på ca 15 cm färskt material i komposten. Det gröna är kompostens fuktiga kvävekälla och klippet är kompostens torra kolkälla. Genom att varva färskt och torrt material hela säsongen blir det bra balans och komposteringen sker utan dålig lukt och överskott på lakvatten. Då lockar det inte heller möss eller råttor.

Torrt material sparas i otäta backar eller kassar för att varvas med färskt klippt. Det torra klippet är kompostens kolkälla.

I en välbalanserad kompost gör maskarna ett bra jobb och man får prima jordförbättring till sina perennrabatter.

För tillbaka kompostmaterialet till trädgården

Tidigt på våren när vårstädningen är gjord är det dags att föra tillbaka det komposterade materialet till perennrabatterna. Skala av det översta lagret, omkring 30-40 cm, av icke nedbrutet material i komposten och lägg åt sidan. Resterande kompostmaterial sprids som ett jämnt lager om ca 5 cm i de nystädade rabatterna. Det gör inget om materialet inte är helt nedbrutet, då bidrar det till ökad strukturförbättring av jorden.

När komposten är tömd lägger man tillbaka det tidigare avskalade toppskiktet. Sen börjar man om och fyller komposten med färskt klipp från trädgården varvat med det torra hacket från vårstädningen.

Om det färdiga kompostmaterialet inte räcker till alla rabatter kan man gödsla i stafett. Alltså ge kompost till hälften eller en tredjedel av rabatterna varje år. Gör det systematiskt och dela upp trädgården i lämpliga delar så är det lättare att komma ihåg. Till exempel: framsidan år 1, entré och garage år 2 och baksidan år 3. Det kommer räcka gott, och på det här arbetseffektiva, miljövänliga och växtvänliga kompostsättet får du jordförbättrade rabatter med frodiga perenner.