Perenner för pollinerare

Hundra härliga humleväxter

Perenner för pollinerare

Du kan göra skillnad för våra inhemska humlor och bin genom att plantera rätt perenner i din trädgård och i våra parker. Mångfalden av växter behöver öka och tillgången på pollen och nektar under hela säsongen, är en av de främsta faktorerna för att våra egna humlor och bin inte ska fortsätta minska i antal.  Perenner är en bra matkälla som alla trädgårdar kan bidra med, oavsett storlek. En perennrabatt med rätt växter ger mat hela säsongen.

– Speciellt viktiga är de tidiga vårperennerna som julros, Helleborus, och lungört, Pulmonaria, då de övervintrade drottningarna är i stort behov av att hitta mat vid den tiden på året berättar hortonom Klara Löfkvist. Kombinera gärna med lökväxter som krokus och scilla.

Hundra härliga humleväxter är listan som bygger på svenska erfarenheter.  Under fem år har vi gjort observationer vilka perenner som våra svenska humlor och bin gillar.  Perennerna i listan är valda för att det ska blomma från vår till höst om de kombineras rätt och att det är sorter som odlas av svenska perennaodlare. Det behövs planteras mer växter som blommar. Kombinera gärna perenner med lökväxter, bärbuskar och vildängar.

– Vi vill uppmana alla att plantera rabatter med växter de gillar som också humlor och bin älskar säger Marie Wändel. Därför har vi valt ut bra pålitliga perennerna för svenskt klimat. Sen finns det många andra som också är bra. Under fliken Perenner A-Ö finns sökkategorin För pollinerar för den som vill ha fler tips på perenner som öka den biologiska mångfalden.

Alla sorter av ett växtslag är inte lika bra och därför är listan sortspecifik.

Här finns listan som PDF:
Hundra härliga humleväxter 2023

Och för att läsa mer om sorterna finns de i Perenner A-Ö med växtinfo och bild.

Projektet Perenner för Pollinerare startade genom ett samarbete mellan Wändels Trädgård och det statliga forskningsinstitutet RISE och genomfördes tack vare Tillväxt Trädgård SLU.

Perenner som blommar tidigt på våren är speciellt viktiga eftersom de övervintrade drottningarna är i stort behov av att hitta mat vid den tiden på året. Julrosor är de som blommar allra först, redan under vårvintern.