Perenner för pollinerare, Rabattförslag

Humlevänlig rabatt i halvskugga

Rabattförslag – Mumsiga perenner för humlor

Humlor är några av våra bästa pollinerare och de får all näring de behöver från blommor. Att vi planterar olika sorters blommor i våra trädgårdar är viktigt för att hjälpa dem så de kan utföra sitt viktiga jobb. Utan pollinering får vi ju inga frön, ingen frukt eller bär.

Här är ett förslag på en rabatt med perenner som uppskattas särskilt mycket av våra svenska humlor och bin. Rabattens läge är halvskugga under lövfällande buskar och träd. Det ljusare förhållandet under våren innan löven slagit ut passar de tidigblommande julrosorna, gullvivorna, lungörten och vårkragen bra.

De perenner som blommar tidigt är särskilt viktiga för humledrottningen. Att det finns tillgång på mat tidig vår hjälper henne att snabbt utveckla sina ägg och skapa en boplats. Till försommaren tar den lilla flocknävan ’Karmina’ vid med sina mörkrosa blommor och till hösten är storbladig aster ’Twilight’ en bra matkälla.

Rabatten är ca 4 m lång och 2 m bred men man kan såklart anpassa storleken efter den plats man har. Alla trädgårdar oavsett storlek kan bidra med livsviktig pollen och nektar.

Helleborus ’Pink Lady’ – Hybridjulros

Helleborus hybridus ’Blue Lady’ – Hybridjulros

Primula veris ’Cabrillo’ – Gullviva

Pulmonaria saccharata ’Mrs Moon’ – Broklungört

Doronicum ’Leonardo’ – Vårkrage

Geranium cant. ’Karmina’ – Liten flocknäva

Aster mac. ’Twilight’ – Storbladig aster