Vi tipsar om perenner

Groddar och plantera perenner i kruka

Trädgårdsinspiratör Annika Christensen

Annika Christensen behöver knappast någon presentation. Hon är förskoleläraren som blev trädgårdsfotograf och en av våra mest älskade trädgårdsinspiratörer och nu också matkreatör.

Annika Christensen. Fotograf Jonas Bendroth

Hemma hos Annika är det alltid något på gång. Den senaste tiden har mycket handlat om framtidens mat – groddar och skott. Med en aldrig sinande nyfikenhet och lust tar hon med oss andra på nya upptåg och nu finns hennes senaste bok att köpa. Alla kan odla hemma i sitt kök. (Kod ANNIKA ger 10% på bok och frön på Sproutly.se fram till och med 14 april).

Men många av oss känner Annika främst som den sanna trädgårdsentusiasten som ständigt har nya idéer om kombinationer i trädgården. Blommor, perenner och grönsaker, allt får samsas och testas tillsammans. När Annika funderar på sådden har hennes estetiska sinne redan en bild i huvudet hur färg och form kan fungera tillsammans under olika tider på året. Hur ljuset kommer att falla och att det kommer bli vackra bilder. Varför inte plantera tulpanlökar på hösten i en kruka med mörkbladigt silverax som startar sent på våren.

Här bjuder Annika på några krukor med vackra perenner på våren. Trädgården håller på att vakna till liv och nu kan vi börja förbereda våra rabatter och planera nya projekt. Passa på att gör en kruka för din dörr eller på uteplatsen som direkt piggar upp och gör alla glada.

Lagom till påsk brukar gullvivan blomma. Underbar i den vilda rabatten men blir också ett fint blickfång ensam i kruka. Primula veris är tålig och växer vild i Sverige men är fridlyst, som tur är finns de oftast att köpa i trädgårdsbutiker. Fotograf Annika Christensen

Våga prova olika perenner i krukor och plantera dem gärna tillsammans med lökväxter. Här har den vackra röda tulpanen Ronaldo sällskap med daggkåpa, mörkbladig alunrot och randgräs. I bakgrunden syns brunnävans söta blommor som uppskattas av humlor och bin. Fotograf Annika Christensen

Nästan allt går att odla i krukor. Välj gärna lite större modell så blir de lättare att sköta. Det finns inga måsten eller krav när det gäller att välja växter. Gör som Annika och följ lusten att prova och se hur det blir. Spänningen att följa växtkraften under säsongen ger många glada tillrop och också erfarenheter om inte allt blir som man tänkt. Men då kan det födas en annan tanke. Odling är en ständig förändring med många fina vackra stunder. Precis som livet.

Penséer och tidigblommande perenner samsas fint ihop. Skir spetsmössa och mörk alunrot är snyggt med färgstarka penséer. Extra tjusiga är spetsmössorna med en lite rosa nyans som ’Spring Symphony’ eller ’Pink Skyrocket’. Fotograf Annika Christensen

Att tidigt på våren få lov att njuta av kungsängsliljornas unikt mönstrade blommor är en gåva. I denna kruka framhävs de perfekt tillsammans med den riktigt mörkbladiga alunroten ’Obsidian’. Fotograf Annika Christensen

Det är aldrig fel att prova nya saker och när Annika gör något gör hon det till 100%. 2014 var hon med och gjorde boken Trädgård i kruka och har genom åren provodlat flera hundratals växtkombinationer i krukor, hinkar och lådor. Varför inte blanda rabarber med nävor eller något annat nytt. Eller blommande hyacinter tillsammans med mörkbladig alunrot som ger härligt surr från humlor.

Se mer bilder och inspiration från Annika på Instagram @annikasnaturligating.