Rabattförslag

Fjärilsrabatt i violett, rosa och blått

Rabattförslag – Locka fjärilar till trädgården

Det är en god sak att plantera perenner som fjärilar tycker extra mycket om, den biologiska mångfalden gynnas när vi skapar miljöer som de trivs i. Fjärilar hjälper till med pollineringen och inte minst är de vackra och fredliga djur som man gärna kan dela trädgård med.

Alla trädgårdar kan bli hem för fjärilar, stora som små. Har man inte plats att anlägga en helt ny rabatt kan man låta sig inspireras av växtförslagen här nedan och komplettera med några plantor i en befintlig rabatt. Eller i vackra krukor om man har en balkong, uteplats eller att ställa på trappan.

Den här fjärilsrabatten är vackrast under sommaren, i juli blommar allt i färgskalan violett, rosa och blått. Den blir finast i sol och om den dessutom placeras i ett vindskyddat läge kommer fjärilarna trivas som allra bäst!

Genom att, som i förslaget, ha en gång genom rabatten kan man komma riktigt nära för att uppleva fjärilarna. Placera gärna ett vattenbad i rabatten eftersom fjärilar gillar att bada. Detta förslag på fjärilsrondell har en diameter på ca 4,5 meter, men man kan givetvis anpassa storlek efter plats och smak.

Växtförslag

Stäppsalvia – Salvia nemorosa ’Ostfriesland’

Astilbe – Astilbe ’Little Vision in Purple’

Anisört – Agastache ’Blue Fortune’

Solhatt – Echinacea purpurea ’Magnus’

Solhatt – Echinacea purpurea ’Alba’

Lavendel – Lavandula angustifolia ’Hidcote’

Temynta – Monarda ’Beauty of Cobham’

Rosenstav – Liatris spicata

Smalt fackelblomster – Lythrum virgatum ’Dropmore Purple’