Årets perenn 2018

Höstsilverax, Actaea simplex

Höstsilverax, Actaea simplex ’Brunette’

Höstsilverax, Actaea simplex, är grönbladig i sin ursprungliga form, men det är de mörkbladiga sorterna som Perennagruppen har valt växten till Årets Perenn 2018. Det är framför allt de som är utsökta i form och färg samtidigt som de är friska, härdiga och lättodlade på det sätt som krävs av en Året Perenn.

De mörka höstsilveraxen är eleganta och ger liv och åt planteringar toppat med skira, doftande blomspiror som lyser upp trädgården om hösten. De har en stark karaktär och axlar rollen som solitär men är lika utmärkt i blandade rabatter, där den även har förmåga att förstärka skönheten hos de andra växterna.

Kraftfulla blad med struktur

Alla mörkbladiga sorter har mörkt purpurbruna blad i skiftande nyanser. Bladverken växer kraftfullt och tätt och blir ungefär en halvmeter höga under sommaren. Bladen är dubbelt parbladiga och har markerade nerver som ger bladytan en spännande struktur.

Under september skjuter höga stjälkar upp från bladverket, i topparna utvecklas långa blomax med pärlformade knoppar. De slår ut som skira blommor i vitt eller rosa och sprider en underbar doft som kan liknas vid smultron eller smultronschersmin. De blommar till frosten och blomställningarna står kvar som fina vintersiluetter. Höstsilverax hinner sällan blomma i de delar av landet där växtsäsongen är kortast.

Några fina sorter

Sorten ’Brunette’ väckte fascinationen för mörkbladiga höstsilverax på allvar när den lanserades i början av 1990-talet. Den har mörkt purpurbruna blad och stjälkar med lika mörka blomknoppar. Blommorna börjar med en rosa ton som efterhand övergår via gräddvitt till vitt. Höjd 170 cm.

’Chocoholic’ har mörkare blad och ljusrosa blommor, 140 cm hög, och ’James Compton’ har något ljusare bladverk än ’Brunette’, grå bladnerver och gräddvita blommor, 120 cm. Även ’Pink Spike’ har något ljusare blad än ’Brunette’ men ljusrosa blommor, 170 cm. Bladfärgen hos ’Queen of Sheba’ liknar den hos ’Brunette’ men skiljer sig med sina mjukt böjda blomax. Blommorna är vita, 150-160 cm.

Årets perenn 2018, Actaea simplex, en finsmakarväxt för alla. Foto Marie Andersson

Trivs där den får fukt

Höstsilverax har sitt ursprung i nordöstra Asien och Japan. Arten och alla sorter trivs i såväl sol som skugga men behöver god tillgång till vatten och näring. Särskilt fukt är viktig för plantornas utveckling, bland annat för att de ska blomma ordentligt. Bladfärgen blir mest intensiv där det är sol en stor del av dagen.

Vackert sällskap – ett urval av sällskapsväxter

I sol till halvskugga passar flera fina blommande perenner såväl färgstarka som ljuvliga milda toner. Höstsilveraxens mörka blad matchar alla gula nyanser.
Höstanemoner i toner av vitt, rosa eller violett
Sköldpaddsört, Chelone obliqua
Temynta, Monarda olika sorter
Oktoberaster, Aster novi-belgii ’Early Blue’, ’Jenny’
Storbladig aster, Aster macrophyllus ’Twilight’
Fjäderaster, Kalimeris incisa
Parnäva, Geranium wallichianum ’Pink Penny’
Trädgårdsnäva, Geranium Rozanne
Solbrud, Helenium gula sorter
Höstöga, Coreopsis verticillata
Strålrudbeckia, Rudbeckia fulgida ’Little Goldstar’ eller ’Goldsturm’.
Glansmiskantus, Miscanthus sinensis
Palmstarr, Carex muskingumensis.

I halvskugga till skugga är det fint att låta marktäckare bilda en matta vilken höstsilverax kan resa sig som solitär eller plantera i grupper.
Alunrot, Heuchera
Klockvippa, Heucherella
Spetsmössa, Tiarella
Funkia, Hosta
Japansk starr, Carex morrowii ’Ice Dance’
Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla ’Jack Frost’
Mongolisk näva, Geranium wlassovianum
Brunnäva, Geranium phaeum ’Samobor’

Läs hela Perennagruppens text om Årets perenn 2018 höstsilverax HÄR.