Årets Perenn 1999

Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis

Jättedaggkåpa, är ypperlig som kantväxt, marktäckare och som vävarväxt i rabatterna. De mjuka grågröna, handflikiga bladen och de frikostiga vipporna med mängder av små limegula blommor, döljer naken jord och kala grenar i rabatten och ger sällskapsväxterna ett skönhetslyft. Den är fantastiskt användbar när det gäller att skilja ”svåra” blomfärger åt och att förstärka färg, form och skönhet hos andra växter.

Vackert sällskap

Förstärk det lysande gula med exempelvis rosor från månskensgult till brons- och koppargult. Hetta till det med liljor och engelsk vallmo i orange, eller nejlikrot, vallmo och rosor i rött. Svalare blir intrycket med blått och blåviolett, som stäppsalvia, stor blåklocka, kantnepeta och nävor. Jättedaggkåpa är också mycket vacker bland vita rosor och vita fingerborgsblommor. Den passar utmärkt till romantiskt rosa rosor. Utomordentligt skön är även jättedaggkåpan tillsammans med bladväxter med röda, blådaggiga, brokiga och silvergrå blad.

Trofast och långlivad

Årets Perenn 1999, jättedaggkåpa, Alchemilla mollis, som ursprungligen kommer från Karpaterna–Kaukasus, blir mycket långlivad där den trivs. Det blir kanske inte kärlek vid första ögonkastet, när man ser jättedaggkåpa som liten planta i plantskolan. Den tillhör inte de allra pråligaste av trädgårdens växter, men är avgjort en av de mest användbara och pålitliga. Ger man den bara en chans, inser man snart dess verkliga värde och jättedaggkåpa blir så småningom en trofast vän, man inte vill vara förutan.

Lättodlad

30–50 cm hög blir jättedaggkåpa, lite beroende på jord och växtplats. Trivs gör den för övrigt nästan överallt, med undantag av alltför torra platser. Årets Perenn 1999, kan växa i både sol och skugga, utom i de mörkaste hörnen. Den växer lika villigt i surjordsrabatten, som där pH-värdet är högt. Den trivs i fuktig miljö intill dammen såväl som i torrare lägen, längs gångar och rabattkanter och den är fullt härdig i hela landet. Prova också gärna att odla den i större urnor tillsammans med sommarblommor.

Minimal skötsel

Jättedaggkåpa är en växt som inte kräver mycket skötsel. Den klarar sig på samma plats under många år utan någon större tillsyn. Röj bort det vissna vår eller höst. Passa då också gärna på att dressa jorden med kompostjord eller liknande.

Jättedaggkåpa har ett grunt rotsystem. Den konkurrerar inte på djupet med andra växters rötter. Det innebär att den kan växa intill buskar, rosor och perenner. Den är också vacker i trädgårdens vilda hörn.

Ljuvlig blomning

Blomningen inträffar under sommaren och varar i ett par månader. De fluffiga, lätt doftande blomvipporna är fantastiskt fina i snittbuketter, som omväxling till den oftast förekommande brudslöjan. Efter blomningen blir blomvipporna lite rostigt rödbruna.

Jungfrufödsel

Jättedaggkåpan utvecklar sina frön utan föregående befruktning — partenogenes, ’född av en jungfru’. Den har därför helgats åt Jungfru Maria. Fröplantan blir alltid lik moderplantan. Den frösår sig rikligt och villigt på platser där den trivs, men den är också lätt att föröka genom delning och med rotbitar.

Värdefulla daggdroppar

På botten av det skålformade bladet samlas en glittrande vätskedroppe, som gett daggkåpan dess svenska namn. Daggdropparna var en viktig ingrediens för alkemisterna — vilket gett växten det vetenskapliga namnet Alchemilla, som är arabiska och kan översättas med ”de vises sten”, ”himmelskt vatten”, ”alkemi”. Mollis betyder mjuk/vek, och är en beskrivning av de mjuka bladen. August Strindberg fascinerades av alkemi och sysslade med det under en period av sitt liv. Alkemistens högsta dröm var att förvandla oädla metaller till guld och att finna ”de vises sten”, som skulle ge evig ungdom och hälsa.Nu är det inte bara dagg, som samlas i bladet i form av en vätskedroppe, utan även växtens egen transpiration. Tittar man noga, ser man små vätskedroppar glittra längs kanten av bladen. Det är de som samlas i bladstruten.

Naturläkemedel

Växtens sårläkande och sammandragande egenskaper har också gjort den använd inom folkmedicinen som sårläkemedel och som skönhetsmedel. Samlade man daggdropparna och tvättade sig med dem, blev man vacker och bevarade sin ungdom.

Källa: Perennagruppen