Årets Perenn 2016

Liten kärleksört, Hylotelephium cauticola

Årets perenn 2016 Hylotelephium cauticola

Foto: Marie Andersson

En böljande kant på rabatten, snyggt överhäng på krukor och murar eller en blommande drapering över låga stenar. Det är några av de uppgifter liten kärleksört löser galant. Med nätt storlek, fin form och fräscht utseende hela säsongen passar Årets perenn 2016 perfekt i de mindre sammanhangen.

Liten kärleksört är mycket härdig. Den är en snabbt kuddbildande perenn och blir cirka 10 cm hög. Skott och blomställningar växer horisontellt, såvida de inte har möjlighet att välla ner över en kruk- eller murkant.

Ger färg om hösten med nyansrika blommor och blad

Frampå höstkanten har liten kärleksört sin absoluta höjdpunkt då den blommar i lysande rödvioletta och rosa nyanser. Just den färgstarka höstblomningen bidrog till valet av Årets perenn berättar Jonas Bengtsson, ordförande i LRF Trädgård/Plantskolas Perennagrupp:

”Den fina höstblomningen är verkligen en poäng som gör arten extra intressant. Nästan alla andra lågväxande perenner för till exempel murar och stenpartier blommar på våren.”

Liten kärleksörts blommor är stjärnlika och sitter många tillsammans i luftiga blomställningar. Den enskilda blomman skiftar nyans när den utvecklas och börjar i rödviolett för att sedan ljusna och bli rosa. Dess blad är tjocka och grågröna och kan ha inslag av blått eller violett.

Odla magert

Torr och mager jord låter kanske inte så roligt men det är precis så som liten kärleksört helst vill ha det! Det är en växt för full sol och väldränerad läge.

”Precis som andra former av kärleksört blir den vackrast under ganska magra förhållanden. Där utvecklar plantorna ett kompakt växtsätt och den mest intensiva blomfärgen”, säger Jonas Bengtsson.

Fyllig i rabatt och kruka

I rabatten bildar liten kärleksörts låga och kuddformade växtsätt fina böljande avslut och kanter. Den är också lysande att använda i olika växtkompositioner. Dess fyllighet och tjocka blad blir fint tillsammans med stenkyndels skira blomskyar och sirliga prydnadsgräs. Strandtrift, glansälväxing och trädgårdsiris skapar värdefulla formkontraster.

Årets perenn 2016 Hylotelephium cauticola

Liten kärleksört är en fin rabattväxt och har många goda grannar. Här växer den tillsammans med kattfot, strandtrift, trädgårdsnäva ’Phillippe Vapelle’, höstälväxing, kärleksört och bolltistel. Liten kärleksört utvecklas bäst i mager och torr jord som är väldränerad.

Silvriga växter som lammöra och malört förstärker det gråa i bladverket hos liten kärleksört. Och blodnäva med rödvioletta eller rosa blommor, skuggbräcka ’Clarence Elliott’ och den mörkt rödbladiga alunrot ’Obsidian’ passar fint tillsammans med blommornas färg.

Liten kärleksört är suverän att använda i krukor. När andra växter ger sig iväg på höjden fyller liten kärlekört upp i botten och väller vackert över krukanten. Plantor av liten kärleksört kan bli ännu vackrare med tiden om de får stå i samma kruka mer än ett år, då jorden blir magrare. Dess goda härdighet gör att den vanligtvis övervintrar bra i kruka utomhus.

Redan ganska tidigt på våren kommer liten kärleksört igång och den håller sig sedan snygg hela säsongen, vilket bidrar ytterligare till dess favoritstatus i mindre planteringar som ständigt är i blickfånget.

dffdf

Liten kärleksört tillsammans med mörkbladig revsuga och luktviol.

fgfgg

Höstig kruka med liten kärleksört, rödbladig alunrot, röllika och silverfryle.

Blodtopp och liten kärleksört möts i tjusig formkontrast.

Blodtopp och liten kärleksört möts i tjusig formkontrast.

Ett urval av sällskapsväxter:

Kattfot, Antennaria dioica
Strandtrift, Armeria maritima
Stenkyndel, Calamintha nepeta
Martorn, Eryngium
Törel, Euphorbia
Blå bolltistel, Echinops bannaticus
Näva, torktåliga sorter, t.ex. trädgårdsnäva G. ’Phillippe Vapelle’ och blodnäva, G. sanguineum
Alunrot, Heuchera ’Obsidian’
Kärleksört, Hylotelephium, t.ex. ’Herbstfreude’, ’Matrona’ och ’Granlunda’
Isop, Hyssopus officinalis
Backsippa, Pulsatilla vulgaris
Höstvädd, Scabiosa caucasica i sorter
Taklök, Sempervivum
Lammöron, Stachys byzantina ’Silver Carpet’
Timjan, Thymus, mattbildande arter och sorter
Glansälväxing, Sesleria nitida
Höstälväxing, Sesleria autumnalis

Läs hela Perennagruppens text om Årets perenn 2016, liten kärleksört HÄR.