Vit skogsaster, Aster divaricatus
Den vita skogsastern är en unik skönhet! Som ingen annan perenn med höjd, blommar den sensommar och höst t.o.m. i det svåraste läget, torr skugga. Med sina moln av små strålblommor mot mörkgröna blad, på svarta sicksackande stammar, fyller den ut den plats den får i rabatt, kruka eller woodland, i de flesta jordar i hela landet. Den är också värdefull som snittblomma!
En stjärna som har lätt att trivas!
Vit skogsaster låter sig odlas i hela landet och växer i både i sol och skugga, men helst i halvskugga. Den blommar långt in på senhösten med sina vita små stjärnblommor. Aster kommer från grekiskan och betyder just stjärna. Den är en ovärderlig blommande skönhet för det svåra läget torr skugga. Den gör sig utmärkt som underplantering i woodland mellan buskar men även i framkanten av rabatter. Den klarar konkurrens med rötter från perenner, buskar och träd.
Från vitt, gult till rött, svarta grenar och hjärtformade blad
När vit skogsaster börjar blomma matchas dess vita strålblad med gul knapp. Men när plantan åldras blir blommorna större och får en violett rodnad in mot dess mörknande mitt. Den vita skogsasterns grenar är tunna och nästan svarta, vilket står i fin kontrast mot dess vita blommor. Den har en mörkgrön bladrosett bestående av hjärtformade blad, längre upp längs stammarna är bladen lansformade, fint håriga och tandade.
Älskad av många men inte alla
Men det är vi inte ledsna för, då såväl kaniner, harar och råddjur låter den vita skogsastern vara! Däremot så älskas den av fjärilar och blommornas vita luftiga fröställningar uppskattas av småfåglar långt in på hösten och vintern. Så vänta därför gärna med att klippa ner den förrän till våren.
Tillsammans i trädgården
Den vita skogsastern är en fin kompanjon till många tidigblommande trädgårdsväxter. När andra perenner vissnat ner för säsongen sprider den sitt flor.
Den vita skogsastern tillsammans med brunnävan ’Samobor’ och dess effektfulla blad. Trädgårdsnävan ROZANNE ’Gerwat’ blommar i lila in på hösten samtidigt som skogsasterns vita skyar.
Ett urval av sällskapsväxter:
Höstanemon, ’Königin Charlotte’ mfl.
Revsuga, Ajuga reptans ’Braunherz’
Tovsippa, Anemone sylvestris
Hjärtbergenia, Bergenia cordifolia ’Rotblum
’Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla
Storfryle och silverfryle, Luzula sylvatica och Luzula nivea
Sockblomma, Epimedium
Liten flocknäva, Geranium cant. ’Biokovo’, ’Karmina’
’Funkia, Hosta ’Francee’, ’Gold Standard’, ’Halcyon’ och låga sorter
Kärleksört, Hylotelephium ’Matrona’, ’Herbstfreude’, ’Jose Aubergine’ m.fl.
Gullgröna, Waldsteinia ternata
Vårälväxing, Sesleria heufleriana
Gertrudes favorit
Trädgårdskonstens grand old lady, Gertrude Jekyll, hade den vita skogsastern som en av sina favoriter. Särskilt gärna planterade hon den tillsammans med den vårblommande hjärtbergenian, för kontrasten mellan bladen och för den långa attraktionskraften. Trots att den böjer sina gracila stammar i välgödslad jord, tyckte hon inte att den behövde stöd. Istället lät hon den bilda ljusa, mjuka kuddar, först med blommorna och därefter med fröställningarna.
Läs hela Perennagruppens text om Årets perenn, vit skogsaster HÄR.