Daglilja, Hemerocallis
Mångfasetterad, lättodlad skönhet som väcker och stimulerar odlarglädjen i alla lägen! Den vackraste, mest variationsrika av alla perenner är lättodlad i hela vårt långa land. Som limefärgade tungor sticker de första bladen upp ur den kalla marken. Hela sommaren bildar dagliljans täta dekorativa bladruggar en fin formkontrast i rabatten. Och ovanpå detta kommer blommorna! 1753 döpte Carl von Linné om dagliljan till Hemerocallis, som tidigare räknats till liljeväxterna. Hemerocallis kommer från grekiskans hemera: en dag och kallos: vacker, alltså ’vacker för en dag’.
Sju nyanser av daglilja
’Arctic Snow’
Svalt elfenbensvit med, mörka ståndare i limefärgad hals och vågig kant. Höjd: 70 cm. Blommar juli-augusti.
’Summer Wine’
Stora vinröda blommor med vågig kant och gul skiftning i halsen. 60 cm. Blommar juli-augusti.
’Strawberry Candy’
Mörkt korallrosa med jordgubbsrött öga och citrongul hals. Kraftigt vågiga blomkanter. 60 cm. Blommar juli-augusti.
’Happy Returns’
Svalt gul med limegrön hals. Doftande. 30 cm. Miniatyr, med låång blomning från maj-september.
‘Mauna Loa’
Djupt terracotta-orange med mörkt vågig kant och solig hals. 60 cm. Varm och generös som en solnedgång vid Söderhavet. Blommar juli-augusti.
’Pardon Me’
Mörkt tranbärsröd med gul hals. Doftande! 50 cm. Småblommig och rikblommande. Fin som kantväxt och i stenparti. Blommar juli-september.
’Pandoras Box’
Crèmevit med purpurviolett öga och emaljgrön hals. 50 cm. Småblommig och rikblommande. Milt doftande. Blommar juli-augusti.
Lättodlad i rabatt
Dagliljan är mycket anpassningsbar och trivs i alla jordar, i halvskugga och i full sol, den växer bra i torra lägen, liksom i lätt fuktighetshållande jordar. För att den ska trivas extra bra bör du gödsla, när du rensat bort de vissna bladen på våren. Gamla sorter trivs bäst i halvskugga, medan nyare varianter blommar bäst i sol. Undvik att plantera dagliljor i extrema lägen som helskugga eller blöt jord. Dagliljan tål stadsmiljöer med avgaser och föroreningar. Den sprider sig varken med rötter eller med fröer. Om du vill föröka dagliljor är det enklast att göra det genom delning. Dagliljan tillhör inte liljeväxterna och får därför vara ifred för både liljebaggar och kaniner!
Har färdats långt – i tid och rum
Redan för flera tusen år sedan omnämndes och avbildades dagliljan i kinesiska skrifter. Blomknopparna och de unga bladen användes som grönsaker, rötter och blad som smärtstillande medicin. Så prova dagliljans blommor i sallader, gott och vackert! Och lugn, det kommer nya blommor! Sedan 2500 år har dagliljan lovordats i dikter för sina egenskaper att hjälpa människor att glömma sina bekymmer!
Källa: Perennagruppen