Nytt på perenner.se, Smått och gott

Vinterstäda försiktigt i trädgårdens perennrabatter

Dags att ställa undan trädgårdsredskapen

På vintern vilar perennerna, de vissnar efter säsongen för att övervintra under marken. Och liksom perennerna kan även vi ta det lugnt i rabatterna inför vintern. Anledningarna att vänta till våren med att klippa ner perennerna är nämligen flera. Förutom av estetiska skäl som att de ger fin struktur till vinterträdgården, så ger de vissna delarna skydd för de skott som ska bli till blad och blommor nästa år.

Prydnadsgräs är särskilt viktiga att låta stå. Inte bara för att de håller sig vackra under vintern, utan för att det försämrar övervintringen då risken är att de fryser sönder av vatten som lätt kan komma in i plantan om de är nyklippta.

Även småfåglar är tacksamma om perennerna lämnas kvar, en del har fröställningar som de gillar och andra ger skydd och gömmor. Man behöver heller inte räfsa bort alla löv ur rabatterna, om det inte är för blött under och täcket alltför tjockt. De ger annars ett gott skydd, speciellt om man bor där det oftast är barmark. Om man lägger löven i högar med lite grenar kan det bli fina bon åt igelkottar.

Bästa tipset nu är därför att ställa undan trädgårdsredskapen, väl rengjorda så de är redo att ta nya tag till våren och pynta med vintergrönt och köldtåliga växter!